В момента се провежда среща между ЦИК и президента по отношение темата дали изборите ще са 2 в 1 и по механизма за начина гласуване. Това заяви на брифинг в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде Новини.бг.

„Ние в ГЕРБ многократно сме поставяли въпроса, че демокрацията дава възможност на гражданите да гласуват по начин, по който те изберат. Демокрацията е да даваш права, а не да ги отнемаш. Считаме, че последните изменения в Изборния кодекс (ИК) лишиха от права редица български граждани и това е причината на последните избори избирателната активност да бъде 30%. Считаме, че има време парламентът да вземе спешни решения, с които да гарантира правата на хората. Правната комисия не е е разгледала нашите предложения за промени в ИК и това едва ли ще се случи, но държим да знаем становището на Румен Радев по нашите предложения и въпросите, които сме задавали“, каза още тя.

„Интересува ни дали президентът и ЦИК ще обсъдят поставяните многократно от нас въпроси“, добави от своя страна депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

„Въпросите, които задаваме, са: машините са ли вече собственост на българската държава или още са собственост на частна фирма? Софтуерът на машините собственост ли е на държавата или все още се контролира от частна фирма?

Ще прави ли тези избори държавата или отново те ще се правят от частна фирма, което е безпрецедентен случай?

В чужбина български граждани ли ще обслужват машините и ще пренасят флашките?

Ще знаем ли българско лице ли ще се грижи за изправността на машината?

И най-важният въпрос – ще бъдат ли броени всички разписки в изборните секции?

За нас е задължително да се броят 100% от разписките. Интересува ни дали тези въпроси, които в своята съвкупност гарантират честността на изборите, ще се обсъдят на днешната среща“, попита Чолаков.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook