Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу отправи предупреждения за опасността от избухването на гражданска война в Афганистан и подчерта желанието на Анкара да допринесе за мира и стабилността в размирната страна, съобщава вестник Hurriyet, цитиран от Агенция „Фокус“.

Коментирайки бъдещото правителство на талибаните, министърът подчерта, че международната общност трябва да възприеме подход на изчакване, преди да признае тяхната власт.

„Надяваме се, че конфликтите в страната няма да предизвикат гражданска война“, каза Чавушоглу пред телевизия NTV.

Чавушоглу подчерта, че в страната има икономически затруднения и глад, а хранителните запаси на ООН са на изчерпване. Той отбеляза също, че турският „Червен полумесец“ също оказва помощ на региона. Освен това в региона има и проблем с тероризма, допълни министърът.

По думите на Чавушоглу Анкара е „инвестирала“ много в Афганистан, включително по въпросите за образованието, жените и децата, и в тази връзка според него пълното изтегляне на Турция от страната би било грешно.

„В крайна сметка би било погрешно решение да напуснем напълно държава като Афганистан… Ние не казваме „нека управляваме всичко“, ние казваме „нека не скъсаме връзките си,“ подчерта той.

На въпрос дали Турция ще признае правителството, сформирано от талибаните, министърът каза, че „няма нужда да бързаме“ с признаването на управлението на талибаните в Афганистан и подчерта, че новото правителство трябва да включва различни общности. Турция ще провежда политика на „постепенно ангажиране“ за признаване на новото правителство на талибаните, заяви той.

„Не трябва да бързаме по този въпрос. Светът също не трябва да бърза. Тук е необходим баланс… Правителството трябва да бъде приобщаващо, жените също трябва да бъдат включени, както и представители на други общности. В края на краищата, когато утре има криза, е необходимо приобщаващо правителство, така че страната да не изпадне в гражданска война и то трябва да бъде приобщаващо, за да го приеме целият свят. Назначените до момента хора са само близки до талибаните. Ще действаме според условията и развитието на ситуацията“, поясни първият дипломат на Анкара.

На въпрос дали Турция е поканена да участва в сформирането на правителство, Чавушоглу отговори: „В момента нямаме позиция, правителство не е сформирано и не сме получили покана“.

Турция работи с Катар и САЩ относно експлоатацията на летището в Кабул и води преговори с талибаните, каза още Чавушоглу и добави, че сигурността на съоръжението е основен въпрос.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook