Европейската комисия поиска от Европейския съд да наложи финансова санкция срещу Полша заради съдебната реформа в страната, предаде spiegel.de.

През юли ЕК постави ултиматум на Варшава и я заплаши с финансови последствия, а сега прави още една крачка напред като поиска от Европейския съд налагането на парична санкция.

Причината е продължаващата дейност на дисциплинарната камара за наказание на съдиите, съобщиха от комисията.
В средата на юли от Европейския съд решиха, че работата на дисциплинарната камара е в нарушение на европейското право, а създаденият през 2018 година орган не давал гаранции за независимост и безпристраност.

Преди това Съдът на ЕС поиска също Полша да преустанови разпоредбите, с които дисциплинарният орган има право да взема решения по молби за отмяна на съдебния имунитет, както и по въпроси, свързани с наемането и пенсионирането на съдии. Решението засяга и други разпоредби на полското законодателство, касаещи независимостта на съдиите.

Теоретично размерът на финансовите санкции може да възлиза на шестцифрена глоба на ден.

През август правителството на Полша обеща, че ще разпусне камарата на съдиите през следващите месеци като част от по-широки съдебни реформи.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook