Румен Радев и Асен Василев искаха като малки деца да проверят какво ще стане, ако бръкнат в контакта с тел – и стана каквото се очаква: хвана ги ток. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в парламента по време на дебатите по актуализацията на бюджета. Финансовият министър, който бе в залата, призова депутатите „да не взривяват бюджета“.

На обвинението на Тошко Йорданов, че има нова коалиция между ДПС, ГЕРБ и БСП, които гласуваха заедно по 120 лв. добавка към пенсиите до края на годината всеки месец, Биков отсече, че мнозинство няма и ГЕРБ са в опозиция, както и ИТН (както обяви техният лидер Слави Трифонов).

„Опозицията в този парламент има повече депутати от управляващите, които и да са те. Предупредихме какво ще се случи. Василев и Радев искаха като малки деца да проверят какво ще стане, ако бръкнат в контакта с една тел. И стана каквото стана – удря ги тока. Ние наблюдаваме един процес, в който те се чудят какво да правят“, отсече Биков.

„Вие сте опозиция, а пък подкрепяте служебното правителство. Това, че нашите предложения минават, е проблем на този парламент, който се е провалил“, заяви Биков в отговор на твърдение на Тошко Йорданов, че има ново мнозинство от „партиите на статуквото“.

„Кой ви упълномощи вас, партиите, които нямате 121 депутати, да определяте кой с кого. Който иска да прави тези реформи, се подписва и прави реформи. Вие очаквате ние да продължим да стоим като наказани в ъгъла и да казваме: Не, не, ние не сме се сгодили. И говорите първо с БСП не, с ДПС не, с тоя да, с тоя не“, остро реагира и заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

„В следващия парламент ще ви кажа какво ще правим – който може, ще прави правителство. Ще направим правителство на база на реформи и истинска програма. Кой ви упълномощи да казвате кой ще участва и кой няма да участва“, скара се Цонев на Тошко Йорданов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС ГЕРБ Десислава Атанасова посочи, че днес са гласували и за индексации на пенсиите с 1,35% за година прослужено време, така че е прието и трайно вдигане на пенсиите, не само временна мярка за 120 лева за зимата.

„Крещяхте, че това е брак, че осигурихме на пенсионерите по 120 лева. Тази мярка, господа, първо е работеща, второ е одобрявана, след като и служебното правителство продължи да я изпълнява. Партиите, които гласуваха за подкрепа на българските пенсионери, са единствените разумни в тази зала“, отсече Атанасова.

Борислав Гуцанов от БСП попита има ли някой в залата, който да смята, че българските пенсионери не се нуждаят от тази добавка от 120 лв. Мерките и в Европа са временни и по конкретни въпроси. Какво лошо се е случило днес в залата, попита реторично той, реагирайки на реплики на Мартин Димитров от ДБ, че са приети само временни, а не и трайни мерки.

„Парламентът направи добра крачка напред с помощите за българските пенсионери, а парите ги има. Едното е три месеца помощи, а другото е постоянна мярка, за която БСП се бори в продължение на години. Радваме се, че днес това стана“, каза Гуцанов и благодари на колегите си, че днес това е станало възможно.

„С лъжи и спекулации няма да стане, качвате във Фейсбук за майчинство от 650 лв., но това не е ваша идея, това е предложение от години на БСП“, отсече Георги Свиленски, обръщайки се към Мая Манолова. „Подкрепете предложенията и гласувайте, пък после пак си пишете във Фейсбука, че вие сте го предложили“, заяви той.

„Ние сме класици по ниско ниво, няма победители, всички потъваме. Нека се опитаме малко да вдигнем реномето на НС, което унищожаваме в последните месеци“, заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

„Да приемем предложението на г-н Цонев да оставим параграф първи за утре сутринта, а вие, г-да министри, сметнете какво може да се случи от приетите предложения с отговорност към страната, а не към собственото си его и собствената си кариера“, посочи Чолаков.

Рамадан Аталай от ДПС призова да се затвърдят 120-те лв. за пенсионерите, както и актуализацията на пенсиите. Той припомни на ИТН, че в Народното събрание може да се идва със скъсани дънки, но не е редно. Може да се идва и със сако, метнато на рамото, все едно че току-що е захвърлена гегата, но не бива, каза още Аталай.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ НИ ВЪВ

Facebook