Санкционираният от САЩ Илко Желязков е подал оставка

Заместник-председателят на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Илко Желязков е депозирал молба да бъде освободен от поста си по собствено желание. За това потвърдиха от пресцентъра на Народното събрание пред Свободна Европа.

Илко Желязков е един от тримата санкционирани от САЩ по закона „Магнитски“. На 2 юни САЩ съобщиха, че Желязков, Делян Пеевски и Васил Божков влизат в черния списък на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към министерството на финансите на САЩ.

Санкциите по американския закон „Магнитски“ предвиждат блокиране на активите на наказаните в американски банки и под контрола на американски лица. Мерките засягат възможността на санкционираните да развиват бизнес на западните пазари.

Молбата за напускане на Илко Желязков е подадена на 14 юни.

Желязков е санкциониран от САЩ като приближен на бившия депутат от ДПС и медиен бизнесмен Делян Пеевски. Той е смятан за „подставено лице“ на Пеевски в схема за подкупи и търговия с влияние.

„Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна“, пояснява съобщение на американските власти относно причините за налагането на санкциите.

Желязков беше излъчен от ДПС и избран от парламента с гласовете на ГЕРБ за поста на заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС.

Кариерата на Желязков минава през специалните служби на държавата – ДАНС и ДАТО. Според публикация на вестник “Капитал” Желязков е известен като “лейтенантът на Пеевски” в енергетиката.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: