Рашков ще предаде данните за незаконно подслушване на следващия парламент

Случаи на незаконно подслушване има и „те не са един и два“. Това каза служебният вътрешен министър и вицепремиер Бойко Рашков във вторник по време на отчета на работата през първия месец на служебното правителство на Стефан Янев.

По думите му обект на незаконно използване на специални разузнавателни средства (СРС) са били не само политически и обществени дейци, но и протестиращи срещу третия кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. През лятото на 2020 г. в продължение на месеци в страната се състояха масови демонстрации срещу корупцията във властта.

Рашков не назова конкретни лица, защото това би било престъпление – изнасяне на класифицирана информация. Той обаче уточни, че тази дейност е била инициирана от „специализираните органи, за които на 45-тия парламент не му стигна времето да се занимае с тях“.

Вътрешният министър визираше специализирани съдилища и прокуратури, за чието закриване бяха подготвени законопроекти в рамките на последното Народно събрание, но те така и не бяха гласувани преди неговото разпускане.

Рашков уточни още, че част от тези случаи на незаконно подслушване са били мотивирани с данни за извършване на престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс, която визира действия на въоръжена и насилствена смяна на властта.

Служебният вътрешен министър каза, че ще предаде всички тези данни на Комисията за контрол на спецслужбите и специалните разузнавателни средства в следващото 46-то Народно събрание, след като то бъде сформирано.

По думите му това е единственото, което той може да направи като служебен вътрешен министър.

В момента твърденията за незаконно използване на СРС се проверяват от прокуратурата, Националното бюро за контрол на СРС и МВР. Преди близо 2 седмици говорителката на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че до момента държавното обвинение не е установило данни за незаконно подслушване.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: