Ръководството на ББР е отказало да предостави информация за кредитните досиета на банката

Управителният съвет на Българската банка за развитие (ББР) е отказал да предостави информация за кредитните досиета на банката на одитния комитет, назначен от служебния икономически министър Кирил Петков. Това съобщи самият Петков по време на брифинг във вторник.

По думите му мотивите за отказа звучат по следния начин: „Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем.“

„За мен това е нарушение на закона за независимия одит и тази сутрин ще сезирам БНБ, която е била коректна до този момент в този процес, и се надявам с техните функции в максимално бърз срок, в рамките на деня, одитният комитет да има достъп до кредитните досиета“, добави Петков.

По думите му в тази ситуация държавата в лицето на министъра на икономиката не може да задължи ББР да направи каквото и да било.

„Единственото, което се надявам е, че това е някаква импулсивна грешка от тяхна страна и се надявам в рамките на деня това да не продължи. Законът изисква одитният комитет да има достъп до тази информация“, каза още Петков.

Той обясни, че е нормална практика съществуването на одитен комитет, който да проверява дейността на дадена банка и без да разкрива банкова тайна да подава информация към принципала, в случая – Министерството на икономиката. Петков подчерта, че ББР е „много стабилна“ и одитът в нея „не е атака, не е въпросителна“.

„Тази банка може и има ликвидността да бъде инструмент за малкия и среден бизнес. Имаме идея цялата ликвидност да я вкараме като антикризисна мярка в помощ на малкия и среден бизнес“, допълни служебният икономически министър с уточнението, че би се радвал „като портфолио тези кредити да са дадени по пазарен начин“.

През миналата седмица Кирил Петков проведе две публични срещи. На първата той разговаря с председателя на Надзорния съвет на ББР Стамен Янев, а след нейния край бяха обявени и готвените кадрови промени в банката. Ден по-късно министърът се опита да проведе среща с осемте най-големи кредитополучатели на банката, но нито една от компаниите не изпрати свой представител.

След срещата си със Стамен Янев Петков обяви, че освобождава от Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска, които не се явиха на изслушването в Министерството на икономиката. Тогава министърът назначи и одитен комитет в банката.

Като причина за публичното изслушване на Надзорния съвет на ББР Петков посочи отпуснатите големи кредити към фирми, които „не са прозрачни“ и са „със съмнителна собственост“. Той даде и примери с дружествата „Благоевград БТ“, свързано с Делян Пеевски, както и „Роудуей кънстракшън“, свързано с Румен Гайтански – Вълка.

Министърът определи като „пълно безобразие“ факта, че от 1.9 млрд. лв., раздадени директно от ББР на частни клиенти, 1.8 млрд. са отишли за 20-те най-големи кредити.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

Абонирай се за новини от 60sekundi.com

Абонирай се за ТОП ПРОДУКТИ И ОФЕРТИ от Bg-Oferta.com

Успешно се абонирахте за получаване на актуални новини

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Новините днес - 60sekundi will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d bloggers like this: