Проектонаредба предлага регулиране на дивото къмпингуване

Правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани по Черноморското крайбрежие извън къмпингите, предвижда проектонаредба, предложена за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие във вторник.

С документа ще се направи опит да се регламентира т. нар. диво къмпингуване, като се определят както допустимите места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, така и правилата за устройването им, ползването и престоя в тях, съгласно изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Според публикувания текст каравани и палатки могат да бъдат разполагани в държавни или общински имоти, на частни физически или юридически лица, в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им.

Когато палаткуването се случва в земеделските земи, местата трябва да са разположени само в такива, които са трайно необработваеми и не се отдават под наем или аренда.

Палатки и каравани няма да могат да се поставят в границите на резервати, природни забележителности или други на защитени територии.

Местата за временно разполагане няма да се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма. В тях освен палатки, кемпери и каравани, могат да се поставят още само обекти за обслужване на туризма без търговско предназначение като беседки, заслони, пейки, маси, чешми и други, които не представляват строителство по смисъла на Закона за горите и на Закона за устройство на територията.

Ще трябва да има осигурени транспортен достъп, охрана, преносими химически тоалетни и сметоизвозване.

Предвижда се обособяването на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани да се разрешава със заповед от кмета на общината за срок до 3 години – в периода от 1 май до 30 септември.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

Абонирай се за новини от 60sekundi.com

Абонирай се за ТОП ПРОДУКТИ И ОФЕРТИ от Bg-Oferta.com

Успешно се абонирахте за получаване на актуални новини

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Новините днес - 60sekundi will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d bloggers like this: