Нови правила за лекарствата по Здравна каса

Нови правила за лекарствата по Здравна каса – ще се дават само с електронна рецепта. Това важи за всички медикаменти, които НЗОК покрива напълно или частично

Рецептите, издадени преди първи юни, ще продължат да се изпълняват от аптеките. Хартиената засега няма да остане в историята. Тя ще може да се издава за лекарствата, които изцяло се заплащат от пациентите, съобщи NOVA.

Фармацевтите предупреждават, че изключения ще се правят само в конкретни случаи.

„Ако рецептата е издадена вчера и е за три месеца, тя ще се изпълни. Ще има период, в който ще важат и хартиени и електронни рецепти, каза Маргарита Грозданова, служител в аптека.

С наредба на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, хартиените рецепти за лекарствата, които не са по каса, ще могат да се издават и след 1 юни. Оказа се обаче, че промените не са публикувани в днешния брой на „Държавен вестник”.

„Чисто юридически от днес няма никакви хартиени рецепти. Тази държава още се управлява от закони и наредби, а не от прессъобщения на сайта на министерствата”, каза Димитър Маринов от Български фармацевтичен съюз.

От здравното министерство заявиха, че промяната ще стане факт в петък, а медиците могат да издават хартиена рецепта.

Рецептурните книжки остават на хартия до края на месеца. От 1 юли те също трябва да преминат в електронен вариант.

източник www.dunavmost.com

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

Абонирай се за новини от 60sekundi.com

Абонирай се за ТОП ПРОДУКТИ И ОФЕРТИ от Bg-Oferta.com

Успешно се абонирахте за получаване на актуални новини

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Новините днес - 60sekundi will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d bloggers like this: