Валентин Николов от ГЕРБ е назначен за директор на енергийния холдинг

Новото ръководство на БЕХ се забави заради съмнения за нагласен конкурс, които така и не се разсеяха

Най-голямата държавна структура – Българският енергиен холдинг, чиито консолидирани приходи са близо 7 млрд. лв., има ново ръководство, алармира Капитал. То обаче не е свързано с кадровите промени , които прави напоследък служебното правителство, а е резултат от задвиженият от ГЕРБ конкурс в края на мандата на кабинета „Борисов 3“.

Затова и членовете на съвета на директорите са близки до предишната власт.

За изпълнителен директор е назначен Валентин Николов, който последно беше председател на енергийната комисия в 44-тия парламент. А членове ще са Диян Димитров (досега член на СД на ТЕЦ „Марица-изток“), Иван Андреев (досега член на СД на ДП „Радиоактивни отпадъци“ и бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“) и Стелиян Коев (досега финансов директор на „Мини Марица-изток), както и Александър Църноречки.

Именно заради последния вписването на новото ръководство беше блокирано в продължение на месец – Църноречки е бивш пиар на БЕХ и дори не е участвал в конкурса за нови шефове, но бившият енергиен министър Теменужка Петкова еднолично е решила да го назначи. Заради това промените минаха през съдебен иск, който беше оттеглен.

Както служебно правителство, така и бъдещото редовно толкова много трудно биха могли да направят промени в холдинга, тъй като назначенията с конкурс са законово защитени от политическите промени.

Кой е Валентин Николов

Новият директор на БЕХ е в редиците на ГЕРБ още от 2009 г. – първият мандат на Бойко Борисов. Той беше зам.-министър на икономиката и енергетиката, след това беше в съвета директорите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, АЕЦ „Козлодуй – нови мощности“, като дори стана и изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“. По-късно Николов зам.-председател на комисията по енергетика и през 2019 г. стана неин председател след оттеглянето на Делян Добрев.

На фона на други възможни кандидати, Николов е сравнително приемлива личност в енергийните среди. През последните години той не се е забъркал в скандали и не е сред най-компрометираните лица на ГЕРБ. Като председател на енергийната комисия в Народното събрание Николов следваше линията на либерализация на пазара, но същевременно не зае твърда позиция по скандалните правителствени проекти като продължението на „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“. Успя да лавира между партийната вярност и разбирателството с енергийните среди. Каква ще е политиката му сега обаче предстои да видим.

Сигурно е едно – като директор на БЕХ Николов (а през него и ГЕРБ) реално ще управлява цялата държавна енергетиката, тъй като под негов контрол са всички големи държавни дружества като НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Мини Марица-изток“.

От Търговския регистър се вижда, че Николов веднага е упълномощил адвокат Любомира Беева да представлява БЕХ и да прави вписвания в Търговския регистър от името на холдинга. Беева е съпруга и съдружник на адвокат Борислав Беев (чиято кантора в София бе запалена през 2017 г.), който е бивш парламентарен сътрудник на зам.-председателят на ДПС Рушен Риза по правни въпроси. Самата Беева е участвала като външен експерт в оценителните комисии по обществени поръчки на Агенцията по безопасност на храните.

И една калинка

Много по-спорно е назначението на Александър Църноречки. Срещу него бе подадена искова молба от София Касидова (зам.-министър на икономиката и зам.-министър на транспорта в кабинета „Сакскобургготски“), която е участвала в конкурса за нови шефове на БЕХ и е трябвало да бъде класирана на второ място. Но вместо нея бившият енергиен министър Теменужка Петкова предложи за назначаване Църноречки. Той дори не е участвал в конкурсната процедура, но след като на 29 април Касидова изненадващо оттегли исковата си молба, сега ще е член на съвета на директорите.

Любопитното е, че бащата на Александър Църноречки – Пламен Църноречки, работи в дружество от структурата на БЕХ – той е директор на „Булгартел“. Така синът ще бъде косвен работодател на баща си, което при частни дружества не е проблем, но за държавни създава възможности за корупция поради йерархичната зависимост.

Църноречки има и директна връзка с ГЕРБ – доведеният му баща е Димитър Главчев, бивш председател на Народното събрание и депутат от партията в последния парламент.

източник www.dunavmost.com

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

Абонирай се за новини от 60sekundi.com

Абонирай се за ТОП ПРОДУКТИ И ОФЕРТИ от Bg-Oferta.com

Успешно се абонирахте за получаване на актуални новини

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Новините днес - 60sekundi will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d bloggers like this: