С помощта на Дания американските служби са шпионирали Меркел и други европейски политици

Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) е шпионирала водещи европейски политици, сред които и германският канцлер Ангела Меркел. Това се е случило в периода между 2012 и 2014 г. с помощта на датското разузнаване, съобщи датската обществена DR, цитирана от Ройтерс.

Разкритията идват след вътрешно разследване на датското военно разузнаване, датиращо от 2015 г. във връзка с ролята на NSA в партньорството между службите.

По данни на DR, която цитира девет независими източници, от американската агенция са се възползвали от партньорството си с датското разузнаване, за да получат достъп до кабели за пренос на информация. Именно така е получена възможността за шпионаж на високопоставени политици в Германия, Франция, Швеция и Норвегия. Освен Меркел сред шпионираните са били още бившият външен министър и настоящ президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, както и бившият германски опозиционен лидер Пеер Щайнбрюк.

В Дания, която е много близък съюзник на САЩ, се намират изходни точки на подводни интернет кабели, които осъществяват връзки от и до Германия, Нидерландия, Швеция, Великобритания и Норвегия.

Повод за стартирането на вътрешните разследвания са били разкритията, направени от Едуард Сноудън, свързани с дейността на NSA.

По данни на DR датският министър на отбраната Трине Брамсен, който пое поста през 2019 г., е бил уведомен за шпионажа през 2020 г. По негови думи “системното подслушване, извършено от близки съюзници, е недопустимо“. От държавната медия съобщават още, че отстраняването на ръководителя на датското разузнаване и още трима служители през август 2020 г. е било свързано с твърденията за извършени сериозни нарушения, установени в разследването от 2015 г.

Шведският военен Петер Хулквист е заявил пред медии в родината си, че е поискал пълна информация по случая, а норвежкият му колега Франк Баке-Йенсен е заявил, че “гледа на твърденията много сериозно”.

До момента нито NSA, нито датското военно разузнаване са коментирали случая.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

Абонирай се за новини от 60sekundi.com

Абонирай се за ТОП ПРОДУКТИ И ОФЕРТИ от Bg-Oferta.com

Успешно се абонирахте за получаване на актуални новини

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Новините днес - 60sekundi will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d bloggers like this: