Новият шеф на Митниците пази ревниво тайните на Пеевски

Вместо да се разграничи от предшествениците си и да демонстрира прозрачност, новият-стар директор Павел Тонев дори засекрети информацията за минали периоди, която по-рано беше предоставена по ЗДОИ

В редакцията ни се получи пореден отказ на Агенция “Митници” да изпълни съдебно решение и да предостави информация по ЗДОИ за износа на цигари към Дубай от контрагенти на “Булгартабак”, пишат от Bivol.bg.

Новото е, че отказът е подписан от новия шеф на агенцията Павел Тонев. Така той се позиционира в лагера на бившия депутат Делян Пеевски, който стои зад цигарения производител и е сочен като главно действащо лице в мащабна контрабанда на цигари към Близкия изток.

Както се вижда от решението по ЗДОИ информацията за периода 2018 – 2021 е отказана, тъй като била статистическа тайна. Този аргумент отдавна е съборен в съда на няколко инстанции по дела, които Биволъ води в продължение на години с помощ от Програма “Достъп до информация”. В крайна сметка съдът реши, че информацията е от надделяващ обществен интерес и трябва да бъде предоставена, което и стана частично с предишно решение на бившия директор Георги Костов.

Още в първия ден на новото правителство Биволъ поиска и информацията за периода до 14.05.2021 г., като изрично се позова на съществуващата съдебна практика. Вместо да се разграничи от предшествениците си и да демонстрира прозрачност, новият-стар директор Павел Тонев дори засекрети информацията за минали периоди, която по-рано беше предоставена по ЗДОИ.

Булгартабак” се свързва с бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски, който е сочен като айсберга на корупцията в България. В поредица от разследвания Биволъ доказа, че износът на “Булгартабак” към Дубай е към конкретна фирма – Andalus Al Sharq General Trading, която принадлежи на контрабандиста Салам Кадер Фарадж. Оттам цигарите на българския производител захранват контрабандни канали, чрез които се финансират терористични организации като ПКК и Ислямска държава.

Неотдавна Биволъ публикува подробен доклад от разузнавателна служба, който описва в детайли този трафик и посочва поименно като организатори Ахмед Доган и Делян Пеевски. Докладът дори беше внесен за разглеждане във Временната комисия по ревизиите на последния парламент, но поради краткия живот на този парламент не се стигна до неговото обсъждане.

Поредният отказ на новия директор на Митниците да предостави информация, за която ведомството е осъдено изрично от българския съд, е демонстрация, че позициите на Пеевски са стабилни и ще се охраняват и от новото правителство съставено от президента Румен Радев.

източник www.dunavmost.com

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

Абонирай се за новини от 60sekundi.com

Абонирай се за ТОП ПРОДУКТИ И ОФЕРТИ от Bg-Oferta.com

Успешно се абонирахте за получаване на актуални новини

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Новините днес - 60sekundi will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d bloggers like this: