Задържаният от Беларус Раман Пратасевич е преместен в сграда на КГБ

Задържаният беларуски журналист и опозиционен активист Раман Пратасевич е бил преместен в арест, използван от основната правоохранителна служба на Беларус КГБ. Новината беше оповестена от правозащитната организация “Вясна“.

В своя публикация от “Вясна“ не посочват точното място, нито името на сградата. Досега Пратасевич беше държан в арест в столицата Минск. Той беше вписан в списък на подкрепящите тероризма и му беше повдигнато обвинение за организиране на масови безредици и нарушаване на обществения ред. Осъдителна присъда може да му донесе до 15 години затвор.

На 23 май Раман Пратасевич беше арестуван заедно с приятелката си в Беларус, след като полетът им с авиокомпания Ryanair от Атина, Гърция, за Вилнюс, Литва, беше принудително отклонен, за да кацне в столицата Минск.

Случаят беше определен от някои политици като „държавно отвличане“, а външното министерство на България го определи като въздушно пиратство.

Пратасевич е един от основните администратори на канала NEXTA-Live в Telegram, който отразява протестите в Беларус.

Заради действията на Минск ЕС затвори небето и летищата си за беларуски авиолинии и обяви подкрепа от 3 млрд. евро за демократичния преход в страната.

В събота САЩ съобщиха, че налагат санкции на 9 държавни предприятия, както и че работят за разработването на рестрикции заедно с ЕС и други партньори и съюзници срещу представителите на режима.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

Абонирай се за новини от 60sekundi.com

Абонирай се за ТОП ПРОДУКТИ И ОФЕРТИ от Bg-Oferta.com

Успешно се абонирахте за получаване на актуални новини

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Новините днес - 60sekundi will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d bloggers like this: