Бюджетът в края на май – над 20 милиарда лева разходи и нов дефицит

Минусът в хазната по предварителни данни е близо 173 млн. лв.

След като април месец успя да излезе на малък плюс от близо от 172 млн. лв., през май бюджетът е отново на минус. Дефицитът по предварителни данни за май възлиза на 173 млн. лв. при реализиран за същия месец на 2020 г. излишък от 1,3 млрд. лв. Върху държавната хазна продължават най-много да тежат социалните и здравноосигурителните разходи. За нарасналите харчове допринасят и по-високите капиталови разходи покрай инвестиционни проекти на армията, плащания за релизацията на инфраструктурни проекти и др., пише вестник Сега.

В приходната част на консолидираната фискална програма новините са по-скоро добри. Наблюдава се значителен ръст на годишна база, като причината е голямата стагнация през месеците май и април, 2020 г. Продължава тенденцията за възстановяване на основните данъци, забавянето започва да се преодолява и при постъпленията от акцизи. Очаква се приходите да бъдат 20,4 млрд. лв. или 43% изпълнение спрямо планираното в бюджета.

Още няма подробни данни за отделните разходни пера за май, които по прогноза ще достигнат 20,6 млрд. лв. (39,3% от годишния разчет). Това е значително над разходите спрямо май, 2020 година – 16,3 млрд. лв. Тогава обаче нямаше активни мерки за подкрепа на бизнеса, нямаше и пораснала тежест на разходите за пенсии покрай добавките от 50 лв. и новите нива на миминамалната и максималната пенсия, изтъкват от МФ. Само за добавките от 50 лв. за първите пет месеца на годината са платени 526 млн. лв. Точна информация за натрупаните през първите пет месеца на годината капиталови разходи не се сочи.

Както вече бе обявено, фискалният резерв в края на април е 8,8 млрд. лв.

източник www.dunavmost.com

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

Абонирай се за новини от 60sekundi.com

Абонирай се за ТОП ПРОДУКТИ И ОФЕРТИ от Bg-Oferta.com

Успешно се абонирахте за получаване на актуални новини

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Новините днес - 60sekundi will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d bloggers like this: