България ще е сред първите държави в ЕС, включена в програмата Дигитален сертификат

На 7 май вече бяха извършени успешни първоначални тестове за съвместимост със системите на Швеция, Австрия и Румъния, заяви Бойко Борисов

България ще бъде една от първите държави в Европейския съюз, включена в програмата Дигитален зелен сертификат, още при стартирането ѝ на 1 юни 2021 г.„. Това е заявил министър-председателят в оставка Бойко Борисов след края на неформалната сесия на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС, съобщава пресцентърът на кабинета.

Борисов отбелязал, че с успешното въвеждане на дигиталния сертификат се изпълнява още един ангажимент, поет към туристическия бранш. „Целта на този сертификат не е да затрудни или да има неравенства“, е бил категоричен Борисов.

На 7 май вече бяха извършени успешни първоначални тестове за съвместимост на българския образец на DGC (Дигитален зелен сертификат) със системите на Швеция, Австрия и Румъния. България успешно използва и валидира данните на останалите държави в ЕС„, посочил премиерът Бойко Борисов и дал пример с Швеция, която е потвърдила успешното разчитане и валидиране на данните от българския сертификат.

Отново на 7 май, съгласно общоевропейския график за интеграция на системите са били проведени и тестове за интеграция с European Digital Green Certificate Gateway (DGCG), който осигурява обмяната на криптографска информация между страните членки, необходима за валидирането на дигиталните зелени сертификати. „По време на тези тестове България успешно предостави свой криптографски материал и получи информация от останалите държави членки. На 14 май предстои приемателно тестване и след приключването му, България ще бъде една от първите държави в ЕС, включена в програмата дигиталния зелен сертификат„, отбелязал министър-председателят в оставка Бойко Борисов. Той напомнил, че процесът е започнал на 21 април 2021 г., когато Европейската комисия предоставил на страните-членки техническа спецификация за разработка на услугите за издаване, валидиране и разпространение на Европейските дигитални зелени сертификати.

източник www.dunavmost.com

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

Абонирай се за новини от 60sekundi.com

Абонирай се за ТОП ПРОДУКТИ И ОФЕРТИ от Bg-Oferta.com

Успешно се абонирахте за получаване на актуални новини

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Новините днес - 60sekundi will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d bloggers like this: