Астрофизик: Шансът останките от китайската ракета да паднат на сушата е една трета

„Шансът останките от китайската ракета да паднат на сушата е минимален.“

Това смята астрофизикът Тихомир Димитров. В предаването „Тази събота“ по bTV той обясни, че днес или най-късно утре сутрин ще знаем точно къде ще се приземят отломките.

Съществува вероятност да падне и на континентите, но ако говорим за шансове – горе-долу две-трети е шансът да падне в океана, а една-трета на сушата“, казва Димитров.

Той коментира, че когато ракетите излитат от Земята винаги излитат на изток, за да имат помощ от въртенето на планетата. Обикновено на изток от площадките има голям воден басейн – океан, най-често.

Китайците може би нещо не са доизчислили. Тези ракети трябва безопасно да си изгарят в атмосферата. Тази е около 30 метра висока, това е огромно нещо. Да се надяваме, че ще се разпадне на по-малки части и ще изгори в атмосферата“, казва Димитров.

За преминалите над България сателити на Илън Мъск, астрофизикът коментира, че те са част от по-голяма цел.

Целта е да доставят високоскоростен и широколентов интернет по цял свят, като това е услуга, с която Мъск да си набави пари за създаването на ракета и мисия до Марс“, казва Димитров.

Той добави, че е много важно в бъдеще изстрелването на сателити да става със строги регулации, защото те пречат на астрономическите наблюдения.

източник www.dunavmost.com

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

Абонирай се за новини от 60sekundi.com

Абонирай се за ТОП ПРОДУКТИ И ОФЕРТИ от Bg-Oferta.com

Успешно се абонирахте за получаване на актуални новини

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Новините днес - 60sekundi will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d bloggers like this: