Олиото гони цената на зехтина

 

Олиото вече почти стигна цената на зехтина

В малки магазинчета в района на столичния квартал „Стрелбище“ по време на празниците бутилка златна течност се предлагаше за 4,60 лв. За сравнение, в търговски вериги зехтин помаче, който е подходящ за готвене, струва 4,90 лв. за литър, посочи Монитор

Извинявам се, това е положението, нищо не мога да направя. Наистина е безобразие, още повече, че България е производител на слънчоглед. Имаме си суровината, не я купуваме и пак цените са космически. И ние сме пред свършен факт, накрая ще се наложи да затворим магазина, ако така продължава“, отговори продавачът на въпроса на „Телеграф“ защо е толкова скъпо.

Иначе масово в търговските вериги и кварталните зарзаватчийници слънчогледово олио струва 3,93 лв. за литър, или около тази цена.

Помаче пък е най-евтината и достъпна маслинова мазнина, останала след първия добив на масло, която се ползва при топлинна обработка на храната. При това зехтинът би трябвало да е значително по-скъп, защото много маслинови насаждения в Средиземноморието пострадаха от болест и се очаква скок на цените заради недостиг, обясниха търговци.

Според друг търговец на дребно в района на Южния парк в столицата цените на едро на слънчогледовото олио в момента са 2,32 лв. и растат от края на миналата година. Много от колегите просто казват на клиентите си – като ви е скъпо, не купувайте, и с това се приключва въпросът, обясни търговецът.

Олиото поскъпва заради цените на слънчогледа.

От миналата година досега той е удвоил цената на тон. От 400-560 лв. през 2020 г. черното семе струва вече 1080 лв. за тон. Това пък коментира Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред „Телеграф“. Към това той прибави и слабата реколта заради сушата от миналата година. Въпреки това в България са построени още мощности в последните три години за преработка на слънчоглед, които изнасят олио за Азия и Европа. Костадинов припомни, че на преработвателите се налага да внасят черно семе, за да могат да изпълнят договорите си за износ.

Според него въпреки че тази година заради хладното време сеитбата на слънчоглед е закъсняла, реколтата се очаква да бъде много по-добра. Отсега земеделците сключват договори за слънчоглед през есента за 800-850 лв. на тон. Площите на маслодайната култура значително са увеличени, но все още не се знае точно с колко. След празниците се очаква доклад за нивите със зърнените култури от Министерството на земеделието, добави Костадинов.

източник www.dunavmost.com

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

Абонирай се за новини от 60sekundi.com

Абонирай се за ТОП ПРОДУКТИ И ОФЕРТИ от Bg-Oferta.com

Успешно се абонирахте за получаване на актуални новини

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Новините днес - 60sekundi will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d bloggers like this: