Юристът Борислав Цеков: Президентът е длъжен да издаде указ за разпускане на парламента още същия ден, всяко протакане е нарушение на Конституцията

неделя, 02 май 2021, 16:00 ч.

„Всяко протакане на разпускането на НС би излязло от територията на Конституцията и ще отиде в тресавището на произвола и недемокрацията. Каквото работил дотогава този безплоден парламент – работил. По-нататъшното му функциониране след неуспешния проучвателен мандат на БСП ще бъде конституционно нетърпимо.“ Това написа в профила си във „Фейсбук“ юристът Борислав Цеков. Поводът е решението на БСП да върне мандата.

Ето какво написа Борислав Цеков в социалната мрежа:

БСП взе решение да върне незабавно и без ненужно протакане проучвателния мандат за съставяне на правителство. Тоест – още при получаването му на 5 май. Когато това стане факт, по Конституция президентът е длъжен незабавно, т.е. същия или най-късно на следващия ден, да издаде указ за разпускане на 45-то Народно събрание, като в същия указ определи и датата на новите парламентарни избори до 2 месеца. Всяко протакане на разпускането на НС би излязло от територията на Конституцията и ще отиде в тресавището на произвола и недемокрацията. Каквото работил дотогава този безплоден парламент – работил. По-нататъшното му функциониране след неуспешния проучвателен мандат на БСП ще бъде конституционно нетърпимо. С отделен указ трябва да бъде назначено служебно правителство. Вярвам, че институциите и партиите ще бъдат на висотата на своите отговорности и няма да погазят върховенството на Конституцията.

http://www.bnews.bg/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: