ЕК призова Европа да следи и отпадните води за COVID-19

неделя, 02 май 2021, 15:00 ч.

Еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус призова страните от Евросъюза да наблюдават и отпадните води за наличие ня COVID-19 през следващите шест месеца.

„Изключително важно е страните от ЕС да създадат ефективни системи за мониторинг на отпадните води възможно най-бързо и да гарантират, че съответните данни се предоставят незабавно на отговорните здравни органи“, каза литовецът пред германското издание „Велт ам Зонгат”.

Някои държави и градове вече проверяват отпадните води в борбата си срещу пандемията. Миналата седмица изп.-директор на здравната служба на Ирландия заяви, че в страната е разработена програма за наблюдение на отпадните води за проследяване на разпространението на вируса в различни райони. Във френската Ривиера пък неотдавнашен анализ на отпадъчните води показа, че COVID-19 намалява в региона.

„Мониторингът на отпадните води трябва да бъде по-систематично интегриран в националните стратегии за тестване за откриване на вируса, заедно със съществуващите подходи за тестване на COVID-19 – допълни Синкевичус. – Това е допълнителен инструмент за проследяване на развитието и подпомагане на процеса на вземане на решения от органите за обществено здраве.“

Еврокомисарят препоръча пробите да се анализират два пъти месечно в най-големите европейски градове, за да се открие рано присъствието на вируса или да се посочи, че районът е с нисък риск. През март миналата година учените откриха следи от вируса в отпадните води на холандски град, преди да бъде потвърден първият случай.

–––––––

Ситуацията с разпространението на новата вълна на коронавирус в ИНДИЯ става все по-тревожна. След 10 поредни дни с над 300 000 новозаразени, местните власти съобщиха, че за първи път случаите са над 400 000 дневно – 401 993. Починали са 3523 души, с което общият им брой става 211 853.

В опит да овладее положението, правителството на Индия разшири програмата си за ваксинация за всички възрастни, но се наблюдава недостиг на дози, въпреки спирането на износа на ваксини, произведени в страната. Като помощ пристигна първата пратка от руската ваксина „Спутник V“, която бе одобрена в средата на април от индийските здравни власти.

Социалните мрежи преливат от отчаяни молби на хора, търсещи кислородни бутилки, лекарства и болнични легла. Здравната система в страната се задъхва. Претоварени са дори крематориуми и гробища.

Освен Русия, спешни помощи за Индия изпращат САЩ, Великобритания, Франция, Германия – под формата най-вече на кислородни генератори, вентилатори, маски за лице и ваксини.

Индия засега остава на трето място в света по брой починали от коронавируса и на второ по брой заразени (19 557 457 регистрирани случая). И по двата показателя продължава да водят САЩ (33 146 015 заразени, 590 707 починали).

––––-

На второ място по жертви е БРАЗИЛИЯ, където общият им брой вече надхвърли 400 000 – 406 565. Там се счита, че пикът от вълната вече е отминал, но въпреки това болничните заведения са критично претоварени.

В ИТАЛИЯ отново има тревожни данни – 226 починали и почти 13 000 новозаразени (12 965).

Въпреки това в редица държави вчера имаше масови демонстрации срещу ограниченията, налагани заради пандемията от COVID-19. Протести имаше в Канада, Финландия, Швеция, Белгия и Германия. Стигна се и до сблъсъци с полицията на някои места – в Хелзинки бяха задържани 50 демонстранти, а в Брюксел – 15.

http://www.bnews.bg/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: