Москва санкционира висши европейски представители в отговор на „антируската истерия“

Русия наложи забрана за влизане на територията на страната на осем висши европейски представители, сред които зам.-председателката на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова и председателят на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли. Това съобщи пресслужбата на руското външно министерство в петък вечерта.

Този ход на Москва е в отговор на европейски санкции наложени на шестима руски представители през последния месец. През март Европейският съюз (ЕС) санкционира двама руснаци, обвинени в преследване на хора с различна сексуална ориентация в Чечня. Последваха и снакции срещу четирима приближени на руския президент Владимир Путин.

Сега Русия за пореден път обвинява Брюксел, че с тези свои действия нарушава международното право и подклажда „антируската истерия“

„ЕС продължава политиката на незаконни едностранни санкции срещу руски граждани и организации“, се казва в изявлението, в което се допълва тази практика е „придружена от антируска истерия, умишлено разпространявана от западните медии“.

В съобщението на руското външно министерство се и „поощрението“ на САЩ, които според Москва не крият интереса си да превърнат Европа е арена на „остра геополитическа конфронтация“.

Освен Вера Йоурова и Давид Сасоли, Русия санкционира председателя на медийния регулатор в Латвия Иварс Аболинш, директора на Центъра за държавния език на Латвия Марис Балтинш, Жак Мер от френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, главния прокурор на Берлин Йорг Раупах, Оса Скот от Изследователския институт за отбрана на Швеция и ръководителя на Езиковия департамент на Естония Илмар Томуск.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: