Прокуратурата разследва връзка между отравянето на Гебрев и взривове в България и Чехия

Съществуват достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между отравянето на оръжейния магнат Емилиян Гебрев през 2015 г. в София, взривовете в чешки военни складове през 2014 г. и 4 „сходни“ инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г.

Това обяви в сряда говорителката на главния прокурор Сийка Милева в присъствието на ръководителя си Иван Гешев и председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Димитър Георгиев.

Изявлението на българската прокуратура става около 10 дни, след като чешкият премиер Андрей Бабиш официално обвини руското военно разузнаване, известно като ГРУ, за взривяването на военни складове във Врбетице през октомври 2014 г.

Впоследствие стана ясно, че там са били съхранявани материали, собственост на българската оръжейна компания ЕМКО на Емилиян Гебрев, който беше отровен заедно със сина си Христо и производствения директор на компанията Валентин Тахчиев през април 2015 г.

Прокурор Милева припомни, че в началото на 2020 г. за този опит за покушение задочно бяха обвинени трима руски граждани, които все още се издирват. По думите ѝ „с висока степен на вероятност“ може да се твърди, че те имат „принадлежност към ГРУ“.

Говорителката на главния прокурор потвърди, че непосредствено преди отравянето на Гебрев и другите двама мъже през 2015 г., на българска територия е имало поне шест лица, заподозрени, че имат отношение към случая.

„С висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специална продукция за Грузия и Украйна“, каза Милева.

Както Свободбна Европа писа, по същото време в производствени и складови помещения на базата на ВМЗ „Сопот“ до село Иганово стават две последователни експлозии – през март и април 2015 г. Тогава властите допуснаха, че може да става дума за саботаж, но до момента прокуратурата не беше давала никаква информация за разследването на инцидентите.

В сряда прокурор Милева потвърди, че освен тях, прокуратурата има подозрения за чужда намеса в още 3 „сходни“ инцидента.

Първият е на 12 ноември 2011 г. в склад на ЕМКО, в който е имало продукция, презназначена за Грузия. Следват двете последователни експлозии до Иганово, където по информация на икономическото министерство също е имало продукция на ЕМКО.

На 31 май 2015 г. възниква пожар в сградата на бившия Институт за специална техника, при който изгарят доказателствата от разследването за взривовете в базата на ВМЗ „Сопот“. През 2020 г. подобен ибнцидент се случва и в град Мъглиж, където има завод на „Арсенал“.

Сийка Милева уточни, че всички тези случаи имат няколко прилики – не са установени причини за инцидентите; започват с пожари, след които разследващите предполагат, че следва детонация на взрив от разстояние; пожарите не са започнали сами; не са открити никакви технически неизправности; няма жертви и ранени; унищожените боеприпаси са били предназначени за износ в Украйна и Грузия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: