Прокуратурата обвърза взривове в складове у нас и отравянето на Гебрев

Прокуратурата обвърза четири взрива в складове за боеприпаси у нас в периода 2011-2020 г., опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му и негов партньор, и престъпления, извършени на територията на други държави.

Проверява се и връзка с взривовете у нас и тези през 2014 година в склад в чешкото село Върбетице, информира БНР.

Образувано е досъдебното производство в Специализираната прокуратурата, по което се работи в сътрудничество с други служби, включително и с чешките , каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В хода на разследването е установено, че шест руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете и около базите за опитите за покушението на Емилиян Гебрев“, каза тя.

От така събраните до момента доказателства, с висока степен на достоверност се налага извода, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна“, добави Сийка Милева.

В България се проверяват и анализират четири взрива.

Първият е от 2011 година в Долни дол, след това през 2015 година в Доганово, след това отново в 2015 година, свързан с цех на ВМЗ и пожар, при който са изчезнали доказателствата, свързани с тези разследвания. Последният случай е от 2020 година в Мъглиж.

Общото, обясниха от прокуратурата, е, че няма установени причини за тези взривове, че няма жертви и пострадали, че малко преди самите взривове е имало предшестващи пожари, които според разследващите са дали възможност на хората да се изтеглят, така че да няма жертви.

Освен това не е установено да има някакви технически причини, поради които да има тези взривове. Те са задействани дистанционно.

Общото е, че става дума за оръжия за износ за Грузия и за Украйна, като в тях е имало част от продукция на ЕМКО, което е собственост на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Прокуратурата припомни, че в България се води разследване за отравянето на самият Гебрев и се издирват трима руски граждани.

Разследването, което е поето от Специализираната прокуратура, ще е по глава първа „Престъпления срещу Републиката“.

източник www.dunavmost.com

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: