„Доволни сме“. НАТО приветства изтеглянето на руски войски от границата с Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази задоволство от изтеглянето на руските войски, струпани по границата с Украйна. Той направи това по време на посещение в Словакия във вторник вечерта.

Отчитаме спад на напрежението и сме доволни от това, каза Столтенберг.

На 22 април Русия съобщи, че изтегля армейските сили, които беше разположила близо до Украйна. По данни на представител на Европейската комисия числеността на тези войски е била около 100 000 души. Москва твърдеше, че провежда учение.

За струпването на руски войски близо до границата стана известно в последните дни на март тази година. Тази информация изостри напрежението между двете страни, което започна след като Русия анексира Крим през 2014 г. и подкрепи руските сепаратисти в района на Донбас.

Във вторник Столтенберг изрази надежда, че Русия ще пристъпи към преговори за трайно политическо решение в Украйна.

Той беше питан дали НАТО ще изгони руски дипломати и дали ще намали квотата на руските представители към алианса заради взривяването на военни складове в Чехия, но той не отговори на въпроса.

След отравянето на двойния агент Сергей Скрипал с Новичок в Лондон от НАТО предпиреха именно такива стъпки. Сега той отбеляза, че решение за изгонване на руски дипломати вече са взели самостоятелно отделни страни, които членуват в алианса.

Столтенберг за пореден път призова Русия да освободи незабавно и безусловно Алексей Навални.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: