Ангелов: Ако лечебните заведения не са търговски дружества, НЗОК ще стане излишна

Това ще доведе до съсипване на здравеопазването, прогнозира министърът в оставка

Ако се направи стъпка за промяна на търговския статут на лечебните заведения, ще влезем в ликвидационна процедура, което ще отнеме години.

Това каза министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов по време на първото заседание на парламентарната комисия по здравеопазване към 45-то Народно събрание.

Ангелов изрази позицията на Министерството на здравеопазването /МЗ/ по повод предложения на депутата Мая Манолова за промени в Закона за лечебните заведения, чрез които се предвижда лечебните заведения да се „извадят“ от Закона за публичните предприятия. Министерството на здравеопазването не подкрепя предложението за промяна в закона, допълни той, цитиран от БТА.

Ако лечебните заведения не са търговски дружества, НЗОК ще стане излишна, добави Ангелов и обясни, че при подобно положение НЗОК ще трябва да плаща на Министерството на здравеопазването, а то, от своя страна – на лечебните заведения, което означава съсипване на здравеопазването.

Стопанската дейност на лечебните заведения се регулира по Търговския закон, посочи Ангелов. Лечебните заведения нямат право да извършват търговски сделки и на практика те не са търговски субекти. Единствено покупките, които правят, се регулират по Търговския закон, добави още Ангелов.

Членовете на комисията по здравеопазване приеха предложенията за промени в Закона за лечебните заведения на първо гласуване.

Комисията ще работи по вътрешните правила за организацията и дейността си от 2017 г. до приемането на нови, гласуваха депутатите от комисията.

източник www.dunavmost.com

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: