Съдът отмени предложеното от Пеевски финансиране на партиите от бизнеса „по американски модел“

Конституционният съд отмени текстовете в Закона за политическите партии, които дават възможност юридически лица да финансират политическите сили.

Решението е по дело, което беше образувано след жалба на президента Румен Радев през 2019 г.

„Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци единствено при сега предвидените в закона ограничения е в несъответствие с конституционно допустимото“, пише в решението на Конституционния съд (КС), предаде БТА.

Съдиите посочват, че условията и размерите за публичното финансиране на партиите трябва да бъдат изчерпателно уредени в закона и да съдържат гаранции за равнопоставеността на тези партии. Според тях не е пречка да има финансиране с дарения както от юридически лица, така и от еднолични търговци, но това „може да става по също така ясни правила, каквито се изискват за публичното финансиране“.

Предложението за финансиране на партиите от юридически лица „по американски модел“ беше предложено от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и подкрепено от групата на ГЕРБ.

„Възможността за пряко или косвено финансиране на политически партии от държавата и общините извън определеното в закона бюджетно финансиране, е конституционно недопустимо“, казва КС.

Съдиите пишат още, че „възможността партиите да се финансират от частни източници следва да е съпроводено от ограничаване на размера на финансиране, което може да бъде предоставено от отделен дарител“.

Конституционният съд посочва, че системата на финансиране на партиите трябва да гарантира, че всички те са в състояние да се съревновават при равни възможности, което осигурява политическия плурализъм и създава гаранция за ефективното функциониране на демократичните институции.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: