Превръщат изоставен самолет в Силистра в атракция

Ентусиасти от Силистра обединиха усилия, за да вдъхнат нов живот на изоставен край брега на Дунав самолет „Ту 134“. Целта им е да го превърнат в атракция за малки и големи

В края на 80-те години от Гражданската авиация подарили самолета на местната власт, припомня БНТ. В началото той бил учебна база за децата, но парите за поддръжката му свършили и интересът към него изчезнал. До днес, когато местни жители, с помощта на немска организация, отварят вратите на машината, за да я преобразят.

„Идеята е летателната машина да бъде използвана за провеждането на различен тип събития – мултифункционална зала. Презентации в нетрадиционна обстановка, открити уроци“, разказва Димитър Караджов.

В реновирането на самолета ще помагат експерти от Авиомузея в Бургас, като целта е да се запази неподправеният дух на епохата на социализма.

Предстои реновиране в няколко стъпки – изграждане на електрическа инсталация, освежаване на самия летателен апарат, монтиране на мебели. Идеята е да оставим част от седалките, които са автентични“, допълва Димитър Караджов.

А пилотската кабина ще изглежда така, както и при последния полет.

Смелата ни амбиция е да я реновираме изцяло, като за целта ще използваме 3D технологии за различните копчета, с цел да се възпроизведат“, каза още Димитър Караджов.

Страстта на организаторите се оказва заразителна и за младежите.

„Ще бъде много вълнуващо да се потопиш в обстановката, все едно си в самолет и летиш над облаците“, споделя Габриела Ангелова.

А очакванията са, че един от последните запазени у нас самолети „ТУ-134“ ще е готов да приема пасажери в края на май.

източник www.dunavmost.com

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: