Няколко съвета за боядисаните яйца и как да ги сварим, без да се напукат

За Великден яйцата трябва да са не само красиво изрисувани, но на първо място – твърдо сварени и здрави

Великден е след броени дни, а едно от задължителните неща за този празник са боядисаните яйца. Вероятно ще ги купим от магазина, вероятно ще ги боядисаме не с естествени оцветители, а с най-красивите бои, които намерим в търговската мрежа.

Но всичко това няма особено значение, ако не обърнем достатъчно внимание на нещо друго – варенето на яйцата.

Може и да смятаме, че това не е никаква философия, защото и без това го правим почти всеки ден. Но за Великден яйцата трябва да са не само красиво изрисувани, но на първо място – твърдо сварени и здрави.

В интернет можем да попаднем на редица съвети как да постигнем този ефект. Затова и от Lifestyle.bg са събрали някои от тях.

Единият начин е да напълним две трети от голяма тенджера с вода и да я оставим да кипне, след което да поставим внимателно яйцата. Намаляваме котлона и след 10 минути изваждаме яйцата и ги поставяме веднага в купа с леденостудена вода.

Според други, яйцата се слагат във водата веднага, а щом тя заври, ги махаме от котлона и ги оставяме в нея за 9 минути – за размер М, и 12 – за размер L.

Жълтъкът ще стане идеално жълт, без зелено по края, само ако ги варим точното време на точната температура. Купата с лед обаче си е от съществено значение и за това яйцата да се белят лесно. Важно е и да не са съвсем пресни, а на няколко дни, за да не си скъсаме нервите, докато ги белим.

Не пропускаме и съветите за поставяне на една чаена лъжичка оцет и една щипка сол във водата, в която варим яйцата. След това твърдо сварените можем да съхраняваме в хладилника до една седмица.

Разбира се, има и един още по-лесен начин да имаме перфектно сварени яйца – да си купим яйцеварка, която можем да ползваме и след Великден.

www.dunavmost.com

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: