Нено Димов отива на съд заради водната криза в Перник

Установените щети са в размер на 1 025 303 куб. метра вода на стойност 1 900 000 лева

Специализираната прокуратура приключи действията по разследването по досъдебното производство за т.нар. водна криза в община Перник. Предстои предявяване на материалите по делото на привлечените към наказателна отговорност тогавашни министър на околната среда и водите Нено Димов и временно и.д. кмет на община Перник Севделина Ковачева.

В хода на разследването е установено, че през периода от 1 април 2019 г. до 19 ноември с.г. обвиненият за безстопанственост тогавашен министър е довел с умишлените си действия до разпиляване на имущество, публична държавна собственост – вода за питейно-битови нужди от язовир Студена, както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската дейност на търговско дружество ВиК Перник ООД (водоснабдяващо населението на гр. Перник и останалите селища в общината).

Установените щети са в размер на 1 025 303 куб. метра вода на стойност 1 901 937,06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества Стомана Индъстри АД и Топлофикация Перник АД.

От средата на април м.г. бившият екоминистър Нено Димов е с мярка за неотклонение домашен арест, а Севделина Ковачева е с мярка подписка.

източник www.dunavmost.com

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: