„Има такъв народ“ се върна към старата си идея за гласуване по пощата на българите в чужбина

Партията на Слави Трифонов внесе предложение, което позволява на българите в чужбина да гласуват по пощата още на предстоящите парламентарни избори, съобщи Медиапул. Ако бъде приет, текстът ще позволи подобно гласуване при спазване на определени условия.

Идеята за гласуване по пощата претърпя изменения в рамките на дни и в момента се връща към първоначално внесеното предложение.

Първоначалният законопроект беше внесен от Ива Митева от „Има такъв народ“. В него беше записано, че българите в чужбина могат да гласуват по пощата, но само ако са от страна, в която се гласува по такъв начин. Беше уточнено и това, че гласуването ще се извърши в този си вид, „ако е възможно“.

В понеделник предложението беше изменено от вносителя. В него вече беше записано, че гласуването по пощата ще бъде експериментално и в този вид ще бъде въведено за президентските избори. Но изборите за държавен глава биха могли да се проведат едва след предсрочни парламентарни избори, каквито политическите сили очакват още през това лято, стана ясно във вторник.

Ден след изменението „Има такъв народ“ се отказа от него и върна първоначалното предложение – българите в чужбина да могат да гласуват по пощата още на парламентарните избори, макар и тази възможност да е обвързана с няколко условия.

Поправките ще бъдат обсъждани в пленарната зала в края на седмицата на второ четене.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: