Загробват умрели кокошки до параклис с лековита вода

Недоволните блокираха пътя край село Малево

Десетки жители на хасковското село Малево излязоха на протест заради загробването на болни кокошки близо до 100-годишен параклис с лековита вода.

Недоволните блокираха пътя край селото. Хората настояваха святото място да бъде почистено и повече да не бъде осквернявано, предаде Bulgaria ON AIR.

Три огромни ями зеят на метри от параклиса. В една от тях са заровени 10 000 броя от умъртвените преди дни болни птици. Другите две дупки чакат да бъдат запълнени с още 30 000 евтаназирани кокошки – всичките от птицеферма в село Криво поле, където в края на миналата седмица беше открито огнище на инфлуенца.

„Може ли животни умрели да се заробват на пътя към светилище“, заяви Пенка Русева, жител на с. Малево.

„Какво е това безумие и докъде ще я докараме така. Параклиса е строен преди сто години“, заяви кметът на с. Малево Михаил Михайлов.

„Утре пред вратата ще ги свалят тези кокошки – там да си ги копаят“, протестира Веселин Димитров.

„Това според мене е безстопанственост, както е в цялата държава“, смята Иво Пешков.

Местните настояват загробените птици да бъдат изровени и преместени на друго място, в противен случай ще стачкуват денонощно и ще блокират пътя, както направиха днес.

Изпълнителният директор на БАБХ проф. Д-р Паскал Желязков пристигна на мястото. Той бе освиркан от недоволните. Желязков обясни, че теренът за загробване е определен преди години от община Хасково, след съгласуване с Басейнова дирекция и РИОСВ.

„На територията на хасковска община има определени три площадки, сега виждам, че това място не е удачно, но аз не съм го избирал“, каза проф. Желязков.

В крайна сметка исканията на хората ще бъдат удовлетворени. Загробените до момента птици ще бъдат премахнати, а останалите умъртвени кокошки – изгорени в инсинератор.

„С оглед на мястото за отдих и параклиса в близост не е било редно там да бъдат загробвани труповете на мъртвите птици. След разговор с министър Танева взехме решение на място да бъдат изгорени останалите птици“, заяви областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Здравкова разпореди да бъдат изпратени писма до всички общини с искане за актуална информация за всички места, одобрени като площадки за загробване в област Хасково.

източник www.dunavmost.com

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: