Чехия арестува петима за тероризъм заради подкрепа за проруските сепараписти в Украйна

Националният център за борба с организираната престъпност на Чехия арестува петима души за участие в паравоенна организация в подкрепа на сепаратистите в Донбас.

Полицията е установила, че един от членовете на групата се е бил на страната на подкрепяните от Русия бунтовници в източна Украйна, съобщи общественото радио в Прага. След завръщането си той е създал организация и е започнал да събира пари за изпращането на още доброволци.

Разследващите са задържали петима души, на които все още не са повдигнати обвинения. Те са заподозрени в извършването на престъпленията терористично нападение, финансиране на тероризма и насърчаване на тероризма, обясни пред медиите прокурор Мартин Били.

„Тези престъпления са свързани с участието на чешки граждани в боевете в източна Украйна от страна на така наречената Донецка народна република,“ каза Били.

Чешката полиция съобщи в профила си в Туитър, че разследването няма връзка с направените в събота разкрития за участие на агенти на руското военно разузнаване, известно като ГРУ, във взривяването на военен склад през 2014 г., когато загинаха двама души.

Това не е първият подобен случай в Чехия, свързан с участие на местни граждани в бойни действия в Украйна. Преди две години войникът Ерик Еща беше обвинен в тероризъм, но съдът му даде условна присъда за участие в чуждестранни въоръжени сили.

Арестът на петимата идва в момент, когато отношенията между Чехия и Русия са най-обтегнати от десетилетия насам. След разкритията за агентите на ГРУ, Прага изгони 18 руски дипломати, а Москва отговори с изгонването на 20 чешки дипломати и на практика парализира чешкото посолство.

Европейският съюз и НАТО изказаха подкрепа за действията на Чехия. Прага поиска и „колективни действия“. В сряда посланикът на Русия е извикан в Министерството на външните работи, за да бъде информиран за следващите стъпки на Чехия.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш и вътрешният министър Ян Хамачек, който изпълнява длъжността и на външен министър, няколко пъти споменаха името на българина Емилиян Гебрев и обясниха, че неговата „стока“ във взривения склад е била предназначена за Украйна.

Фирмата на Гебрев ЕМКО първо отрече да има нещо общо, но ден по-късно призна, че във взривения склад е имало нейна продукция. И в двете си съобщения обаче ЕМКО отрича версията на чешкото правителство, че въпросните муниции са били предназначени за Украйна.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: