Десетки са арестувани в Русия преди демонстрациите в защита на Навални

Десетки бяха задържани в сряда в различни градове на Руската федерация, предаде Радио Свобода. Арестите са извършени часове преди да започнат демонстрациите, насрочени за днес с искане да се осигури медицинска помощ на опозиционера Алексей Навални.

Навални, който е най-силният критик на президента Путин, се намира в трудов лагер, където здравето му се влошава. Затворническите власти не допускат независими лекари до него, но и не осигуряват адекватна медицинска помощ. През август 2020 г. Навални беше отровен с Новичок на руска територия и излекуван в Германия.

В сряда сутринта се проведоха арести в Москва, Санкт Петербург, Курган, Нижни Новгород, Ростов на Дон, Сиктивкар, Иркутск, Красноярск.

Сред задържаните са и хора от щаба на Навални, в това число Любов Собол и прессекретарят на опозиционера Кира Ярмиш. Срещу двете се води и дело за нарушаване на противоепидемичните мерки чрез призиви за демонстрации в подкрепа на Навални през зимата.

През януари и февруари над 100 000 руснаци протестираха срещу ареста на опозиционера в десетки руски градове. Хиляди бяха арестувани.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: