Русия изгони двама български дипломати

Русия обяви двама български дипломати за персона нон грата. Това съобщи Министерството на външните работи (МВнР) в София.

Според съобщение от МВнР посланикът на Бългрия в Русия Атанас Кръстин е бил привикан в руското външно министерство, където е бил уведомен за действията на Москва.

Мерките, които Русия предприема, са реципрочни след като на 22 март българската страна обяви двама дипломати от руското посолство в София за персона нон грата за действия, несъвместими с Виенската конвенция.

Според съобщението от МВнР други аргументи пред посланика ни в Москва не са били изтъкнати.

Според информация, публикувана на страницата на руското външно министерството, двамата български дипломати са Николай Панайотов, който е ръководител на консулската служба към българското посолство и Чавдар Христозов, който е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството ни в Москва. И двамата са с дипломатически ранг първи секретар.

В края на март България изгони двама руски дипломати, след като прокуратурата ги бе уличили в “нерегламентирана разузнавателна дейност”. Това стана по-малко малко от седмица, след като шестима души бяха задържани и обвинени за изнасяне на класифицирана информация в полза на Русия.

Според информация на прокуратурата те са действали като част от престъпна група за шпионаж, в която са участвали бивши и настоящи служители на военното разузнаване и ръководен кадър от Министерството на отбраната.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: