Ваксината на AstraZeneca се спира само за жени под 60 г. с риск от тромбози

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага в България при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов след заседание на Националиня ваксинационен щаб, съобщи БТА.

Редица европейски държави ограничиха използването на тази ваксина при хора под 60-годишна възраст, а Дания изцяло спря употребата.

Всички, които вече са получили първа доза от AstraZeneca и не са проявили сериозни нежелани реакции, могат да се ваксинарат и с втората доза, каза Ангелов.

Тези, които не желаят втората доза от AstraZeneca, могат да получат такава от Pfizer, но не по-рано от 84 дни след първата доза, обясни още министърът.

При тези, които са заболели от коронавирус след първа доза от ваксината, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след поставянето на диагнозата.

Костадин Ангелов каза още, че има готовност през май да се възстанови работата на „зелените коридори“ за ваксиниране срещу COVID-19, тъй като има нови доставки от ваксините.

Намерението на властите е да правят по 50 хиляди дози на ден, а през юни – по 55 хиляди. В момента дневно се ваксинират най-много по 15 хиляди души.

България продължава трайно да изостава с ваксинирането на населението. Първа доза ваксина са получили все още под 10 на сто от хората, докато средно за Европейския съюз този показател е над 25.

В последната една седмица настанените с COVID-19 в болници в България намаляват постоянно. Правителството продължава да отменя едно по едно наложените ограничения. От понеделник са разрешени отново посещенията в детски клубове и провеждането на конгреси.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: