Установиха защо птиците не замръзват през зимата

Учени от Швеция установиха как птиците преживяват дори най-големите студове през зимата без да замръзват

Основната причина се крие в специфичния състав на кръвта на птиците, благодарение на който температурата им се повишава с наближаването на зимния сезон, пише изданието на Федерацията на американските дружества за експериментална биология (FASEB), предаде Агенция КРОСС.

Авторите на изследването от университета на Лунд обясняват, че при бозайниците митохондриите се намират главно в мускулите, тъй като именно мускулатурата изразходва най-голямо количество енергия. При птиците обаче най-много митохондрии има в червените кръвни клетки.

За целите на проучването специалистите са анализирали проби от няколко екземпляра през есента и зимата. Изследователите са установили, че през студения сезон митохондриите в кръвта на птиците стават по-големи и работят по-активно, в резултат на което тялото отделя повече топлина.

Откритието за ролята на кръвните клетки се е оказало изненадващо за биолозите, тъй като досега се е смятало, че птиците се топлят чрез ускоряване на метаболизма си или като съкращават мускулите си чрез разрошване на перата.

www.dunavmost.com

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: