Националният съвет на БСП се събра на заседание

събота, 17 април 2021, 12:00 ч.

Националният съвет на БСП се събра на заседание

В дневния ред на заседанието влизат няколко задачи.

Решаващо заседание на ръководството на БСП. Левицата се събира за първи път след парламентарните избори на 4 април. Третото място на БСП на вота вече предизвика оставки в Изпълнителното бюро.

А днес се очаква левицата да каже и дали ще подкрепи президента Румен Радев за втори мандат през есента. Националният съвет трябва да очертае позицията на БСП в новия парламент и с кои от останалите партии и коалиции е възможно да си сътрудничат и за какви политики.

Заседанието започна с викове „Оставка”. Те бяха отправени социалистите  от младежката асоциация в Перник към лидера на партията Корнелия Нинова заради резултатите от изборите. Младежите се събраха под прозорците на „Позитано” 20. Там имаше и още една акция – бял бус с надпис „Корнелия до победата. СДС е с теб” бе паркиран отпред.

Точка за промени в ръководството не е включена в дневния ред на заседанието. Въпреки, че веднага след резултатите от изборите, оставка подаде Изпълнителното бюро на партията, а тогава Нинова обяви, че няма да си тръгне от поста. Въпреки това нейни съпартийци заговориха за тази оставка.

„Минало му е времето на този председател. Корнелия Нинова трябва да излезе и да се извини за всичко, което направи. Zащо обаче трябваше да загубим изборите? И защо тази жена винаги влиза и излиза през задния вход”,попита Кирил Добрев.

Преди заседанието депутатите от левицата Иван Ченчев и Георги Свиленски коментираха пред NOVA проведеното в петък пленарно заседание на новия парламент.

„Смятаме, че българският парламент, в този му вид,показва нещо различно. Лошото е, че дава сигнали, които по никакъв начин не удовлетворяват това, което искат хората. Ние сме последователна партия и в този парламент ще продължаваме да настояваме за това, което сме записали в предизборната си кампания. Това, което се случи вчера, издава неопитността на повечето колеги. Искам ми се да не издава друго”, каза Ченчев.

Според Свиленски най-важната задача, която трябва да изпълни това Народно събрание, е промяна в Избирателния кодекс, следвана от мерките за подпомагане на българските граждани.

„Ние внесохме 6 законопроекта и очакваме подкрепа от всички политически партии. Те са за подпомагане на социалнослабите, на пенсионерите, на младите семейства, на майките с деца и на учениците. Именно това очакват българските граждани – грижа към тях и техните проблеми. Ние няма да участваме в скандалите, които се случват в парламента, тъй като считаме, че парламентът е място за решаване, а не за създаване на проблеми”, каза той.

Чечнев подчерта, че БСП няма да подкрепят ГЕРБ за ново правителство. Левицата може да подкрепи кабинет от втората политическа сила, но само по политики и конкретни неща, защитавани и от БСП.

http://www.bnews.bg/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: