Над 800 души са в интензивни отделения. Продължава спадът на новите случаи на COVID-19

Запазват се нивата на броя на хората, настанени в интензивни отделения, като през последното денонощие те са 801 души. Настанените в болници обаче продължават да намаляват и в събота те са 9195 души. Динамиката е посочена на седмична база и изчислена по данните в Единния информационен портал.

Новините идват на фона на отварянето на моловете, разрешено от здравните власти. В петък бяха отворени също игралните зали и казината, които могат да работят с 50% от капацитета си.

В петък здравният министър позволи отварянето на детски центрове и провеждането на конгреси, семинари, конкурси и обучения от понеделник, 19 май. Отхлабването на тези мерки е допустимо при 50% от капацитета на залите.

През последните 24 часа заболелите са 2126 души, което отговаря на 13,59% от направените тестове. Това е с близо процент по-малко от данните за предишния ден.

121 души са загубили битката с болестта.

По-рано тази седмица премиерът в оставка Бойко Борисов предприе закриването на Националния оперативен щаб, без да посочи мотиви за решението. Временният орган координираше дейността на различни структури, ангажирани в противодействието на пандемията.

Сега отговорността за управлението на пандемията ще се носи от „министъра на здравеопазването заедно с главния държавен здравен инспектор, както винаги е било по закон“, посочи здравният министър Костадин Ангелов в петък.

България е в извънредна епидемична обстановка до края на месец април.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: