В Куба настъпва краят на ерата Кастро

Комунистическият лидер на Куба Раул Кастро потвърди, че отстъпва властта на по-младото поколение, предаде Ройтерс. Той направи това по време на конгрес на партията си, започнал в петък в столицата Хавана.

Решението слага край на управлението на семейството Кастро, оглавявало Куба в продължение на повече от 60 години.

Раул Кастро, който през юни ще навърши 90 години, наследи властта от по-големия си брат Фидел през 2011 г. Двамата братя са смятани за активни участници в съпротивата срещу подкрепян от САЩ диктатор през 1959 г. и за лидери на комунистическата революция.

Наред със Северна Корея, Китай и Виетнам, Куба е една от държавите с еднопартийно управление. В нея е силно застъпен семейният модел на взимане на решения. Раул Кастро е министър на отбраната в продължение на 49 години – преди да заеме лидерското място на брат си.

В последните десетилетия начело на министерства и държавни агенции стоят и други членове на семейство Кастро от следващото поколение.

Във встъпителното си слово Раул Кастро определи бъдещото ръководство като лоялно на партията. Това са хора с опит, трупан с десетилетия; те са „изпълнени със страст и антиимпериалистически дух“, каза още той.

По време на предишния партиен конгрес през 2016 г. Кастро беше казал, че той ще бъде последният конгрес, ръководен от „историческата генерация“ на революционерите. През 2018 г. той предаде един от постовете, които заемаше – този на председател на Държавния съвет – на протежирания от него 60-годишен Мигел Диас-Канел.

В петък Кастро похвали Диас-Канел като човек от новото поколение ръководители и заяви, че той е постигнал „добри резултати“ за трите години, откакто заема поста си.

Името на наследника на Раул Кастро ще стане известно в понеделник, 19 април.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: