БСП подкрепи Румен Радев за втори президентски мандат

Националният съвет на БСП реши да подкрепи за втори мандат кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, предаде БТА. Решението беше взето по време на заседание на съвета в събота. 122 души гласуваха „за“, 9 се въздържаха, нито един не беше против.

Социалистите излъчиха работна група, която да води разговори с президента. В нея влизат лидерката на партията Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров и други.

Решението на социалистите идва два месеца след като държавният глава съобщи, че ще се кандидатира за втори мандат. На предишните президентски избори Румен Радев беше издигнат като кандидат на социалистите, но през февруари 2021 г. БСП нито подкрепи, нито отхвърли желанието му за втори мандат.

Председателката Корнелия Нинова тогава каза, че партията ще реши кого да издигне за кандидат-президент едва след като отминат парламентарните избори. Част от представителите на БСП смятат, че липсата на подобна подкрепа е довела до нисък резултат за партията на изборите от 4 април.

Съботното заседание на социалистите започна с протест на представители на младежката организация на партията. Те настояваха лидерката на БСП Корнелия Нинова да подаде оставка заради слабото представяне на БСП.

На 4 април 2021 БСП остана трета политическа сила. За нея гласуваха около половината от избирателите, които я бяха подкрепили 4 години по-рано.

В деня след изборите Нинова обяви, че остава на поста си, но Изпълнителното бюро, което се предлага от нея, подаде оставка, която все още не е подлагана на гласуване.

Следваща точка от заседанието на социалистите в събота е изслушването на доклад на Националното бюро на БСП за резултатите от парламентарния вот.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: