„Логично е.“ Костадин Ангелов защити решението за разпускане на щаба за коронавируса

Разпускането на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса е логично действие от страна на изпълнителната власт, тъй като структурата е създадена към Министерския съвет, който подаде оставка. Това каза в петък министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов. Думите му идват ден след като от пресслужбата на правителството съобщиха, че щабът е закрит.

“Логично е да бъде разпуснат в края на мандата на премиера Борисов, тъй като това е надинституционална структура, която координира държавни органи. Логично е следващият премиер, който и да е той, да създаде такъв орган”, каза Ангелов.

Той допълни, че заповедта за разпускане на щаба е подписана от премиера още на 26 февруари. България обаче е в извънредна епидемична обстановка до края на месец април.

Здравният министър в оставка отиде в парламента, за да даде обяснение защо щабът беше разпуснат от премиера. Самият Борисов пък излезе в отпуск.

До явяването на Ангелов се стигна, след като „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън“, БСП и ДПС излязоха с позиции и определиха закриването на щаба като активно мероприятие от страна на управляващите и като наказателна акция срещу българския народ.

Още с влизането си в залата Ангелов бе посрещнат от освирквания и викове „оставка“, а той отговори, че тя вече е подадена.

„Отговорността за контрола върху пандемията се носи от министъра на здравеопазването, заедно с главния държавен здравен инспектор, както винаги е било по закон“, каза министърът от трибуната на Народното събрание.

По думите му въпреки разпускането на щаба брифингите с обобщените седмични данни за разпространението на коронавируса ще продължат.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: