Дипломатически скандал между Турция и Италия

Италианският премиер Марио Драги нарече Реджеп Ердоган „диктатор, с когото обаче трябва да си сътрудничим

Турция преустанови сделката за закупуване на хеликоптери от италианската компания „Leonardo“ в размер на 70 млн. евро след дипломатически скандал между двете държави.

В днешните си публикации две големи италиански издания – la Repubblica и Il Fatto Quotidiano, припомнят изказването на италианския премиер Марио Драги, който нарече президента на Турция Реджеп Ердогандиктатор, с когото обаче трябва да си сътрудничим„, предава БГНЕС.

От Анкара последва незабавна реакция, в която турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди „неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни коментари“ на Драги, а външното министерство извика за обяснения италианския посланик в Турция.

Според изданията, турските власти настояват за официални извинения от страна на италианското правителство и нямат намерение да се задоволят с разяснения по дипломатически канали.

Докато от Рим няма отговор, властите в Турция започнаха да изпращат предупредителни сигнали„, пише „la Repubblica“.

Към момента е замразена сделка на стойност 70 млн. евро за покупка на учебни хеликоптери, която трябваше да бъде подписана в близките дни. Предупреждения получиха и други италиански компании, между които и голямата енергийна „Ansaldo Energia“, която строи електростанции в Турция.

Източник: https://www.dunavmost.com/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: