САЩ съкращават военното си присъствие в Близкия изток, за да се съсредоточат върху Русия и Китай

Държавният глава на САЩ Джо Байдън нареди да започне изтеглянето на персонал и оборудване от региона на Персийския залив, съобщава американското издание The Wall Street Journal, цитирано от Агенция „Фокус“.

Според изданието по този начин САЩ се стремят да преориентират глобалното си военно присъствие и да се съсредоточат върху ключовите си световни конкуренти – Китай и Русия.

САЩ вече са изтеглили поне три противоракетни батерии Patriot от региона. Една от тях е била разположен в авиобаза в Саудитска Арабия и през последните години е служила за защита на американските войски в страната, отбелязва вестникът.

Някои от въоръженията, включително самолетоносач и системи за наблюдение, също се пренасочват от Близкия изток към други части на света, „за да отговорят на военните нужди“, разкриват служители от Вашингтон. В същото време се разглежда възможността за по-нататъшно намаляване на военното присъствие в региона.

Прекратяването на постоянното присъствие на самолетоносача, съчетано с постепенното изтегляне на батериите и другото оборудване на Patriot, означава, че няколко хиляди американски войници в крайна сметка може да напуснат региона. В разгара на напрежението между Иран и администрацията на Тръмп там бяха разположени 90 000 американски войници, но до края на миналата година броят им падна до 50 000.

Освен това имаше предложения за премахване от региона на системата за противоракетна отбрана THAAD, която защитава Саудитска Арабия от балистични ракети, често използвани от иранските съюзници. Но според изданието е решено засега системата да не бъде „пипана“.

Изтеглянето представлява ранен етап от усилията на администрацията на Байдън за допълнително отслабване на позициите на САЩ в Близкия изток след десетилетия на участие в регионални конфликти, обясняват служители. Част от оборудването, включително безпилотни летателни апарати и противоракетни батареи, може да бъде преразпределено, за да се съсредоточи върху тези, които Вашингтон смята за свои водещи конкуренти, включително Китай и Русия.

След като встъпи в длъжност, Байдън обеща да „преформатира“ отношенията между САЩ и Саудитска Арабия. Лидерът на Белия дом предприе няколко „тежки стъпки“ срещу кралството, включително замразяване на продажбата на нападателни оръжия, които Рияд използва по време на шестгодишната кампания срещу Йемен. Той също така публикува разузнавателен доклад, в който се посочва, че престолонаследникът Мохамад бин Салман е одобрил операция за убийството на журналиста Джамал Хашукджи през 2018 г., припомня WSJ.

В същото време представители на администрацията на Байдън ясно дадоха да се разбере, че не искат да разрушават отношенията с кралството. Те заявиха, че ще търсят начини да помогнат на Рияд да се защити срещу ракетни атаки от подкрепяните от Техеран „бойци“.

Представители на Вашингтон изчисляват, че кралството е претърпяло „неприемливи нива на насилие“ от подкрепяните от Иран сили Йемен и милиции в Ирак с помощта на ракети и безпилотни летателни апарати. От януари досега са извършени над 80 нападения.

През последните седмици Пентагонът събра „екип от тигри“ – специална група експерти по отбранителна политика, според изданието, на фона на ограничаването на военното присъствие в региона. Идеята на проекта е да прехвърли по-голямата част от тежестта на защитата на Саудитска Арабия от Вашингтон към Рияд.

Екипът трябва да намери начини да помогне на богатото на петрол кралство да защити своите съоръжения и инфраструктура. Предлаганите опции включват продажба на специфични отбранителни оръжия, подобрено споделяне на разузнавателна информация и допълнително обучение.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар