Проф. Евгений Дайнов: Най-вероятно третият мандатоносител ще състави новото правителство

„Трите партии, които ще вземат поне половината от местата в парламента, не направиха класическа предизборна кампания. Много странно нещо беше това“. Така коментира пред БНР приключващата днес кампания преди парламентарните избори на 4 април политологът проф. Евгений Дайнов.

Според него управляващите са се държали като в Беларус, т.е. те си играеха управляващи по думите на политолога. Посланието беше: изборите не са важни, а те си управляват – затова не са имали видима кампания.

„Най-странното е, че и голямата опозиционна партия, която май ще стане по-малка, също имаше кампания, която излъчваше същото: „ние сме опозиция и опозиция ще си останем“ – не видях някакъв хъс и в тях“, посочи още политологът.
Една от новородените партии пък изобщо нямаше никакви изяви, подчерта проф. Дайнов.

Той обобщи, че „невидимите кампании“ са в полза на управляващите.

Проф. Евгений Дайнов беше категоричен, че е невъзможно да се прогнозира активността на избирателите на 4 април – не само заради Covid пандемията, но и заради времето в неделя, което ще бъде хладно и дъждовно.

„Подозирам, че по-слабо мотивираните ще решат да не се излагат на риск и да не ходят. По-силно мотивираните ще отидат, а по средата ще са тези партии, които нямат ентусиазирани привърженици“, каза той.

„Виждам поне три партии, които транслират протеста към парламента, което е напредък спрямо предишни протести“, подчерта политологът.

В предаването „Хоризонт за вас“ той коментира възможността за съставяне на правителство от 45-ото Народно събрание:
„Не бих се учудил, ако има дълъг период за съставане на правителство. Ако някаква коалиция се състави да излъчи правителство, неминуемо вътре ще има политически субекти, които не могат да се търпят и идейно, и политически. Колкото по-дълго няма ново правителство, могат да се случат две неща – да започне да се разпада спойката между партийно и държавно управление, която е изключително нездрава, или да се заздрави и да се наложи да се ходи пак на избори“.

Според него от поведението на държавните институции в това междуцарствие ще зависи дали спойката между партия и държава ще започне да се разпада.

Той прогнозира третият мандатоносител, посочен от президента, да състави новото правителство.

Проф. Дайнов допусна, че има малка вероятност още при първия опит да се направи коалиция, „от който всички да ахнем, но подозирам, че парламентарната рулетка ще се завърти“.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар