В Скопие: Ще разсекат ли САЩ Гордиевия българо-македонски възел?

САЩ включват дипломатическия механизъм, който ще отключи преговорите на Северна Македония с Европейския съюз и ще притисне България, защото европейската интеграция на Западните Балкани е преди всичко американски интерес, твърдят анализатори от югозападната ни съседка пред електронното издание на скопския вестник „Слободен печат“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Наскоро от Вашингтон бяха отправени ясни сигнали, че САЩ искат Северна Македония незабавно да започне преговори за членство с ЕС, а от България се очаква да не включва двустранни въпроси в дневния ред нито на Съюза, нито на НАТО. Малко по-късно заместник-помощник държавният секретар Матю Палмър призова ЕС да насрочи за тази година междуправителствена конференция за откриване на преговори за присъединяване на Северна Македония, припомня изданието.

САЩ се завръщат в Западните Балкани

Според председателя на Демократичния съюз Павле Траянов САЩ ще присъстват много по-силно на Балканите през следващия период, в съответствие с техните геополитически и стратегически интереси.

„Изчисленията са, че те ще направят всичко за това балканските страни да разрешат отворените въпроси чрез диалог, без да блокират европейската интеграция. В тази връзка България след изборите ще бъде по-гъвкава и по-съдействаща за деблокирането на Македония. Шпионската афера с ареста на разузнавачи, работещи за Русия, предупреждението за македонското малцинство в България са сигнали, които потвърждават принципната политика на Държавния департамент и неговия принос за стабилността на Балканите“, заяви Траянов пред „Слободен печат“.

Само Вашингтон може да отблокира процеса

Аналитикът Благоче Атанасоски казва, че ходовете на САЩ се очаквани, защото ЕС е лицемерен, когато казва, че насърчава процеса на разширяване. Брюксел е тромав по отношение на дипломацията и администрацията поради различните интереси на своите 27 държави-членки.

„САЩ са известни със своята булдозерна дипломация и вярвам, че отключването на блокираната европейска интеграция на Македония може да се случи с прякото и проактивно участие на американската дипломация. Участието на САЩ в прякото справяне с проблемите в задния двор на Европа се задвижва от геостратегическия интерес на американците в тази част на Европа – Западните Балкани да бъдат цялостно и трайно интегрирани в западната сфера на влияние, без никаква възможност за политическо, военно или икономическо проникване и влияние на Русия и Китай на първо място, но също и на Турция, Иран, Саудитска Арабия, като страни от идеологическия Изток“, обяснява Атанасоски.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар