Ресторантьори: Престъпно е за хората да ни отваряте

Крахът в този бизнес наближава, прогнозират те

Собственици на ресторанти и заведения в Благоевград посочиха пред БНР, че отварянето на откритите части и терасите към заведенията за клиенти, като част от разхлабването на мерките от днес, е абсурдно за бизнеса и престъпно за хората в поредния пик на пандемията и препълнените болници. Те са категорични, че кризата не се управлява ефективно и прогнозата им е за скорошен крах на ресторантьорите и хотелиерите.

Представителите на туристическия бранш в Благоевград посочват, че повече от година никой не ги чува. Защото милиардите левове помощ от държавата се разпиляват някъде по пътя до тях или идват тогава, когато е късно.

Васил Димитров управлява два хотела и няколко заведения в района на Благоевград. Това е семеен бизнес над 20 години. Поддържат и фермерско производство, за да предлагат екологични продукти на своите клиенти. По думите му калкулираните до момента загуби заради пандемията и абсолютната непредсказуемост в държавната политика са над 60 процента.

Най-тежко е понесъл загубата на човешкия капитал. Много от дългогодишните служители са сменили работата или са напуснали страната. Останали само тези, които приготвят храна за вкъщи. Хотелите, макар и работещи, са почти празни.

Новината за лекото разхлабване на мерките, които им дават възможност да посрещат клиенти на терасите и откритите пространства в заведенията, посреща с едва сдържан гняв. Защото априлското време далеч не прилича на лято. И най-вече защото хората се страхуват. Заради бума на заразата, заради препълнените болници и очаквания пик в края на април :

Когато цифрите говорят, всеки един трябва да замълчи. Няма как да сме рекорден брой заразени, а ние да охлабваме мерките. А сега няма как да работим навън, защото е студено времето„, каза в „Преди всички“ Васил Димитров.

Това, което прави държавата в момента е равносилно на престъпление. Ние не можем да разхлабваме мерките, а цяла Европа да затяга мерките. Може би вече няма как да плащат на бизнеса. Как може сега да се отваря, след като населението ще се зарази, как може с лека ръка да се казва: Спокойно, има места в болниците. Те трябва да намерят начин как да помогнат на населението„, каза още хотелиерът. Прогнозата му за туристическия бранш е кратка:

Крахът в този бизнес наближава.“

Още по темата в звуковия файл.

Източник: https://www.dunavmost.com/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар