Монов: Нека съдиите, освободили Полфрийман, когато прегръщат децата си, да мислят за справедливостта

Осъденият австралиец за бруталното убийство на българския студент Андрей Монов през 2007г.– Джок Полфрийман – е напуснал България стана ясно в сряда, макар че той не се намира в пределите на България от повече от 2 месеца, пише „Правен свят“.

Полфрийман бе позорно освободен над 6 години предсрочно от състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева през 2019 година. Австралиецът обаче имаше забрана да напуска страната, която в последствие бе отменена, а сега той се е възползвал от това си право, за да замине в неизвестна дестинация, поради опасност, че липсата на българско гражданство би му създала нови проблеми в страната ни.

Разговаряме с бащата на убития Андрей Монов – Христо Монов – за да разберем изплатил ли е присъденото обезщетение австралиецът и как е опитал да покаже на семейството на жертвата си, че се е поправил и съжалява за стореното.

„Въпросът за кръвнината не е за мен най-важният. Най-важното е как с определение Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева го помилваха де факто, тъй като той е условно предсрочно освободен. Как се спазват условията на това предсрочно освобождаване? Попитайте ги. Г-н Калпакчиев е явно корифей в магистратската професия, но нека обясни тези неща на децата си, този срам, с който ги покри. Защото аз и моите деца нямаме от какво да се срамуваме, но той ще има големи проблеми със съвестта си, ако изобщо има такава. Явно те са добре настроени към убийците. Нека и тримата оттук нататък всеки път, когато прегръщат и целуват децата си, да са така добри да мислят за справедливостта, защото в основата на правото е справедливостта. Ако нея я няма в хората се натрупва гняв и се случват неща, при които и други хора загиват. Така че докато прегръщат децата и внуците си да си спомнят какво са направили. Надявам се, че поне начинът, по който са били стимулирани да вземат това решение, средствата – няма да отидат за лечение на децата им“, коментира пред „Правен свят“ Христо Монов.

На въпрос дали е срещал убиеца на сина си след неговото предсрочно освобождаване и опитал ли се е той да поднесе някакво извинение за случилото се бащата на загиналото момче заяви, че отношението на Полфрийман към него дори е граничило с подигравателното. „Адвоката му го видях на един протест и разбрах що за човек е. Преди това самият убиец ме провокира, засече ме на един пешеходен светофар, хилеше се нагло срещу мен. Обърна се срещу мен и ми се хилеше. Най-нагло. Бяха с неговите приятели от БХК и явно очакваха от мен някаква реакция. Аз просто изчаках следващия сигнал и преминах“, обясни той.

Христо Монов беше категоричен, че приема с чувство на огромно облекчение факта, че Полфрийман вече не е в България. „Приемам това с чувство на облекчение, че той не е тук, този патологичен убиец поне да не убива вече тук. И с чувство на огромен гняв към Клапакчиев, Иванова и Магдалинчева. Създетелят гледа, няма недосегаеми. Отиде си единият адвокат, който се гавреше с паметта на сина ми, онези които направиха карикатура на сина ми в „Шарли Ебдо“ бяха първите двама застреляни, така че Той гледа. Всеки, който е подходил гнусно към паметта на сина ми, ще си получи заслуженото. Най-жалкото е, че го няма едно прекрасно момче. Полфрийман е просто един лузър, който ще убие отново. Но искам да попитам онези тримата – когато той убие отново, където и да е по света, как ще се спази условността на предсрочното условно освобождаване. И онези Ваши колеги журналисти, който му дадоха поле за изява – Сашко Диков няма да го забравя, приклекнал зад Казичене и го представя като честен човек, Люба Кулезич, адвокатът му. Идеологията на тези хора е ясно докъде ни докара – либералният свят катастрофира от един вирус. Цивилизацията ни се обърна“, коментира още Христо Монов.

И накрая призова състава от САС, пуснал Полфрийман предсрочно: „Каня онези тримата, да не им казвам отново имената, в 12:00ч. в петък ще ги чакам пред Съдебната палата, за да се разходим по Витошка. Аз ще им осигуря охраната“.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар