Шефът на „Россия сегодня“: България устрои холивудски скандал за руските дипломати

„България обяви двама руски дипломати за персона нон грата. Причината е поредният „шпионски скандал“. Русия нарече експулсирането на дипломати неоснователно. Що се отнася до „шпионския скандал“, той беше устроен от самите българи, нагласяйки всичко като в Холивуд: шпиони, автомобилни гонки, „резидент“, прихванати неизвестно от кого телефонни разговори, арести.“ Това коментира генералният директор на медийна група „Россия Сегодня“ (в която влизат RT, РИА Новости и Sputnik) и заместник-генерален директор на телевизионния канал „Россия 1“ Дмитрий Кисельов в предаването си по телевизията, предаде Агенция „Фокус“.

Бившият ръководител на българското военно разузнаване Иван Илиев, шефът на секретната служба на парламента Любомир Медаров, полковникът на Министерството на отбраната Петър Петров и още двама служители на военното разузнаване бяха арестувани.

Не са представени преки доказателства. Разследването очевидно ще се проточи. Но политически отношенията на България с Русия са отровени. Нещо повече, от страна на София това вече е допълнителна доза отрова, в края на краищата, още през декември, България изгони военния аташе на Русия. По-рано, през септември, двама служители на руската търговска мисия бяха експулсирани без доказателства. И в двата случая Москва отговори по огледален начин.

Като цяло от октомври 2019 г. братушките редовно гонят руски дипломати веднъж на тримесечие. Може би си мислите, че според нашето разузнаване България е най-горещата точка на планетата. Това не е така.

Днес България е задният двор на Европейския съюз. Най-бедната държава от ЕС със средна заплата по-ниска от тази в Русия. Нещо повече, в Брюксел се отнасят към България с такова презрение, че не е допусната нито до Шенген, нито до еврозоната. И ако по времето на дружбата със СССР България е била индустриално-аграрна страна, сега е икономика на услугите с мътни перспективи.

Имаше момент, в който българските недвижими имоти изведнъж станаха популярни сред руснаците и нашите граждани закупиха 80 хиляди апартамента и къщи там, инвестираха до 5 милиарда долара в България. Но сега повечето от някога щастливите хора не знаят как да се отърват от задграничните имоти. Не можеш да отидеш, а разходите за обслужване растат. Нещо повече, правната система е толкова кална, че там „забогатяват“ на всяка крачка – измама след измама.

Оттук и резултатът: ако през 2018 г. делът на руснаците сред чуждестранните купувачи на недвижими имоти е бил 60-70%, днес той е спаднал до 10%. Нашите хора сега продават все повече и повече там. Според средните данни на компаниите за недвижими имоти делът на руснаците сред продавачите на български недвижими имоти сега е от 70 до 90%. Скъпотия, измама, враждебност на държавата.

Удивително? От една страна, да. От друга страна, не. Изненадващо, защото всеки март България празнува годишнината от освобождението от 500-годишното османско иго. Решаващата роля изиграха победите на руската армия в Руско-турската война от 1877-1878. Тогава Русия безкористно спаси събратята си с цената на 100 хиляди живота на руски войници. Днес този факт в България е доста прикриван.

И преди е имало измяна. Ето например с каква горчивина император Николай II издава манифест за обявяването на война на България през 1915 г., по време на Първата световна война: „Боже милостиви, ние, Николай II, заявяваме на всички наши лоялни поданици. Коварно подготвено от самото начало на войната и въпреки това привидно невъзможното предателство на България към славянската кауза беше осъществено: български войски атакуваха нашия верен съюзник Сърбия, кървящ в битката срещу най-силния враг. Единоверната ни България, която наскоро беше освободена от турско робство с братската любов и кръв на руския народ, открито застана на страната на враговете на християнската вяра, славяните и Русия. Руският народ ще срещне с горчивина предателството на България, което е толкова близко до него до последните дни, и с тежко сърце вдига меч срещу нея, оставяйки съдбата на предателите на славяните на справедливото Божие наказание“.

В две световни войни България воюва срещу Русия. И запази своята държавност само благодарение на упоритостта на Сталин. Сега нямаше да има България. И така – сред победителите на нацистите по чудодеен начин.

По съветско време България беше привилегирован партньор и близък приятел. България дори беше наречена 16-та република на Съюза. И нямаше за какво да съжаляват братушките: те построиха атомна електроцентрала в Козлодуй и още 300 предприятия в допълнение. И колко чушки са донесли тук… Не можеш да преброиш до толкова…

Спомняме си и коняка „Слънчев бряг“, цигарите „Шипка“ и „Родопи“. Всички в СССР знаеха за българската лютеница и сарми.

Сега в Европейския съюз България е страна на неосъществени надежди. А американците така „рулират“ със София, така че страната винаги да получава пари. След посещението на делегация от американски сенатори, водена от Маккейн през 2014 г., България сглупи в свой ущърб и изостави руския газопровод „Южен поток“. След това, по същата воля на други, тя отказа да завърши строителството на нова руска атомна централа в Белене.

Когато отношенията между България и Русия започнаха да се подобряват малко, премиерът Бойко Борисов дойде на посещение в Москва, Русия отговори положително на неговите искания и това беше едва 2018 г., тогава „шпионски скандали“ веднага заваляха – с безпрецедентна „плътност“ на дипломатическия огън. Американците просто „подхвърлят“ българите…. На братушките им дадоха роля като на балтийците – да треперят и да гледат към Русия само със страх. Жалко, защото България щеше да се справи много по-добре с Русия.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар