Резидентът на руската шпионска група Иван Илиев оттегли искането си за излизане от ареста

Обвиненият в шпионаж в полза на Русия бивш ръководен служител от Военно разузнаване Иван Илиев оттегли молбата си за промяна на мярката му за неотклонение в по-лека, предаде БТА.

Илиев, заедно с петима други, беше задържан преди седмица заради шпионска дейност в полза на Русия. Един от тях беше освободен под парична гаранция, след като е дал самопризнания.

Военно-апелативният съд уважи искането на Илиев и той беше върнат в ареста.

Причината за оттеглената молба на Иван Илиев е, че съдът не е променил в по-леки мерките за неотклонение на четиримата други обвиняеми и ги е оставил за постоянно в ареста, обясни адвокатът му Даниела Никифорова.

Полк. Стоян Лазаров от военната прокуратура коментира, че досега никой от обвиняемите не е дал обяснение пред разследващите.

Според прокуратурата Илиев е бил „резидентът на групата“, а вербувани от него действащи служители са събирали поверителна информация, която след това е стигала до руското разузнаване. Те били инфилтрирани в Министерството на отбраната, военното разузнаване и Народното събрание.

На пресконференция бяха показани кадри със съпругата на Илиев, която е посещавала руското посолство в София и беше заявено, че е поддържала близки отношения с руски дипломати. Двама служители на руското посолство бяха обявени за персона нон грата.

Преди дни пък другите четирима арестувани от групата останаха за постоянно в ареста.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар