Откриха нов щам на КОВИД-19 в Чехия

Новият вариант на коронавируса не е по-опасен от британския щам

Служители на лабораторията „Elisabeth Pharmacon“ в чешкия град Бърно са открили нерегистрирана досега мутация на коронавируса, съобщи в Tуитър ръководителят на лабораторията, известният чешки епидемиолог Омар Шера, предаде БГНЕС.

„Говорим за вариант на така наречения Spike-протеин. Използваните днес одобрени ваксини са насочени да противодействат именно на него“, написа Шера.

Според експерта, новият вариант на коронавируса не е по-опасен от британския, който сега се е разпространила в републиката. Преди две седмици министър-председателят Андрей Бабиш обяви появата в Чешката република на първите пациенти с южноафриканската мутация на COVID-19.

В момента в 10-милионната Чехия над 7300 души са хоспитализирани. Като цяло, през периода на пандемията в страната са се заразили 1,515 милиона души, а 25 800 души са починали, уточнява Actualno.com.

При извънредното положение в страната общественият живот е ограничен до минимум. Работят само магазини за хранителни стоки, както и аптеки. Водещите индустриални предприятия също продължават дейността си, а всичките им служители се тестват два пъти седмично. Движението на граждани между региони на страната е забранено без основателна причина, в сила е и комендантски час от 21.00 до 05.00 часа.

Източник: https://www.dunavmost.com/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар

%d bloggers like this: