Съдът прекрати дело за грабеж, защото обвиняемият е неграмотен

Прокуратурата е протестирала определението с мотива, че е български гражданин и владее български

Окръжен съдМонтана потвърди определение на Районен съдМонтана, с което е прекратено дело срещу Д. К. – извършител на кражба, незавършил начално образование и явил се без защитник на делото срещу него.

Липсата на завършено начално образование е пречка подсъдимият да проучи и разбере обвинението, а това накърнява правото му на защита, обявил на 19. 02.2021 г. Районният съд, прекратил съдебното производство и върнал делото на прокуратурата за отстраняване на допуснатото нарушение. Прокуратурата е протестирала определението с мотива, че обвиняемият Д. К. е български гражданин и независимо от факта, че е завършил само трети клас, владее български език, а освен това и сам се е отказал от адвокатска защита. След като обсъди доказателствата по делото, Окръжен съд обяви протеста на прокуратурата за неоснователен.

Обвинението в случая е за квалифицирана кражба и обвиняемият Д. К. с грамотността , която притежава – 3 клас, не може да се справи с проучването и запознаването с материалите по делото. Адвокатската му защита е задължителна, обяви Окръжен съд и потвърди определението на РС – Монтана за прекратяване на съдебното производство и връщането на делото на прокуратурата за отстраняване на нарушението, накърнило правото на защита на подсъдимия.

Определението на съда е окончателно.

Източник: https://www.dunavmost.com/

Facebook Comments Box
likeheartlaughterwowsadangry
0

Оставете коментар